Eylül 2023'te Çıkış Yapacak Aksiyon Rol Yapma Oyunları

30.08.2023 10:37 Mehmet Tandoğan

 
Eylül ayı içerisinde birçok aksiyon rol yapma oyunu bizleri bekliyor. İşte öne çıkanları derlediğimiz liste; 
 
- Starfield (6 Eylül: açık dünya, rol yapma, aksiyom)
 
 

Bethesda tarafından geliştirilen ve aynı ekip tarafından yayınlanacak olan açık dünya, rol yapma, aksiyom oyunu Starfield, 6 Eylül tarihinde biz oyun severlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. The Elder Scrolls V: Skyrim ve Fallout 4'ün ödüllü geliştiricileri tarafından biz oyunculara sunulacak olan bu yapım yılın en çok beklenen oyunlar arasında yer alıyor. Uzun bir süredir geliştirme aşamasında bulunan ve oyuncular tarafından merakla beklenen yapım geniş bir evreni bizlere aktarıyor ve içerisinde bin kadar gezegeni bizlere sunmayı hedefliyor. Bu gezegenler arasında git gel yapabiliyor, buraları keşfedebiliyor ve açık dünyanın keyfini çıkarabiliyoruz.

Ödüllü geliştirici Bethesda tarafından oyunculara armağan edilecek olan bu yapım içerisinde yıldızların arasında bir yolculuğa çıkıyor ve 25 yılanın ardından ilk defa yeni bir evrenle karşı karşıya kalıyoruz. Geliştirici ekibin daha önceki oyunlarını siz de biliyorsunuz ki geniş ortamları ile ve kıyamet sonrası mekanlarıyla ön plana çıkıyor ve oyuncular tarafından sevilen bir geliştirici olarak da yer alıyor. Hem oyunları hem de çalışma sanatı tarafından beğenilen ekip şimdi de yeni bir evrene doğru adamına atıyor.

Bethesda hikaye konusu üzerinde çok durduklarını belirtiyor
 
 

Starfield biz oyunculara uzay temasına aktarmayı hedefliyor ve bu uzay teması içerisinde de istediğimiz şekilde kendi uzay gemimizi geliştirebiliyor, oluşturabiliyor ve karakter yaratma ekranı ile beraber de oyun içerisinde maceramıza başlayabiliyoruz. Oyunda elbette arka planda bir hikaye anlatılıyor ve bu hikaye kapsamında ise neler olur bittiğini tamamen deneyimleyebiliyoruz. Çeşitli gizemlerin açığa çıkması gerektiği yapım içerisinde elbette sağı solu keşfetmek oldukça önemli arz ediyor. Çünkü bu tarz yapımlarda diğer gezegenleri keşfetmek oldukça mühim. Bu keşifle beraber hem işimize yarayacak nesneleri ve araçları elde edebiliyor hem de ortaya çıkarılacak sırları bu kapsamında ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Büyük gizemlerin ve sırların yer aldığı oyunda geliştirici gibi belirttiğine göre üzerinde durdukları en önemli konu hikaye. Elbette hikaye konusu oyuncular tarafından çok üzerinde durulan bir konu çünkü hikaye konusu ile beraber içine çekilen bir dünya gerçekten de sevilen bir yapımı temsil ediyor diyebiliriz.

Starfield içerisinde istediğimiz şekilde maceraya atılıyor ve farklı farklı geçmişlere sahip olan karakterleri burada edinebiliyoruz. İstersek bir kaşif olarak bu oyunda yer alıyor istersek de bir casus işi gören bir karakteri elde edebiliyoruz. Dolayısıyla burada istediğimiz şekilde ilerleyebiliyor ve rol yapma deneyiminin dibine vurabiliyoruz. Oyun içerisinde yine karakterimizi oluşturduktan sonra elbette istediğimiz şekilde gezegenleri gezebiliyor ve farklı farklı bölgelere doğru adım atabiliyoruz. Oyun tamamen açık bir dünyayı bizlere sunuyor ve istediğimiz şekilde sağı solu keşfedebiliyor ve bu kapsamda bizlere geniş özgürlükler sunuyor. Oyunda hem kim olduğumuza karar veriyor hem de ilerleyen süreçte neler olup bittiğini tamamen biz belirleyebiliyoruz. 2330 yılında geçen bu oyun içerisinde diğer gezegenlere artık çeşitli uzay gezginleri yerleşmiş durumda bulunuyor ve biz de buralara seyahat ederek canlı bir ortamı görmeye hazırlanıyoruz. Elbette bu bölgelerde ve gezegenlerde yeni karakterlerle beraber tanışabiliyor, bu karakterlerle içli dışlı olabiliyor, onlardan görevler alabiliyor ve çeşitli diyaloglar arasına girebiliyoruz.

Bini aşkın gezegen yer alıyor
 
 

İddialı özelliklerle beraber karşımıza çıkmayı hedefleyen Starfield içerisinde bini aşkın gezegenin bulunduğu belirtiliyor. Elbette bu gezegenler arasında yukarıda da bahsettiğim gibi istediğimiz gibi gezinebiliyor ve bu gezegenleri keşfedebiliyoruz. Ek olarak buralarda yaşayan insanların yer aldığı bölgeye adım atabiliyor, şehirlerde dolaşabiliyor, buralarda yer alan üsleri araştırabiliyor ve tehlikeli bölgelerden geçebiliyoruz. Bunun yanı sıra yine bahsettiğim gibi farklı farklı karakterlerle tanışabiliyor, onlarla beraber farklı işlere doğru adım atabiliyor, çeşitli grupların ve toplulukların maceralarına ortak olabiliyor ve daha fazlasını bu yapının içerisinde gerçekleştirebiliyoruz. Elbette bahsedilen bin farklı gezegenin her birinin birbirinden farklı olması gerekiyor ancak bu şekilde iddialı içerikler yanıt bulabilir. Bakalım bu süreçte bizlere nasıl bir yapı sunulacak hep birlikte bekliyoruz.

Uzay savaşları geniş yer kaplıyor

Uzayın derinliklerine adım atabileceğimiz ve bu derinliklerde kaybolabileceğimiz yapım içerisinde elbette yukarıda da bahsettiğim gibi uzay gemimize atlayabiliyor, uzay gemimizle beraber istediğimiz şekilde ilerleyebiliyor ve ışık hızına ulaşarak farklı gezegenlere doğru saniyeler içerisinde adım atabiliyoruz. Yine bu uzay gemimizi istediğimiz şekilde özelleştirilebiliyor, görünümünü değiştirebiliyor, silahlarla ve kalkanlarla donatabiliyor, teknik sistemlerini geliştirebiliyor ve daha fazlasını yapabiliyoruz. Bu sayede hem gemimizi bir ev gibi kullanabiliyor ve  böylece daha farklı bölgelere hızlı bir şekilde adım atabiliyoruz. Gemimizle beraber farklı farklı yıldız istasyonlarına da geçiş yapabiliyor ve düşman gemileri ile bu gemimizde savaşabiliyoruz. Elbette uzay savaşları oyun içerisinde büyük yer kaplıyor ve sahip olduğumuz sistemlerle beraber de uzay savaşlarına dalış yapabiliyoruz. Bu kapsamda uzay gemimiz ne kadar güçlü olursa o kadar çok uzay savaşlarında hayatta kalabiliyor ve diğer gemileri ortadan kaldırabiliyoruz. Diğer gemileri ortadan kaldırmanın haricinde istediğimiz şekilde onların gemilerin  bordalayıp içerisine dalış yapabiliyor ancak bu kısımda düşman gemilerinin içini gezinebiliyor muyuz gezinemiyor muyuz onu şu anda bilemiyoruz.

Yaşayan canlıları analiz edebiliyoruz
 
 

Gezegenleri dolaştığımız ve açık dünya içerisinde istediğimiz gibi takıldığımız yapım içerisinde farklı farklı canlılar da bulunuyor. Her gezegen içerisinde farklı yaşayan canlılar yer alıyor ve bunları keşfetmek de tamamen bizim işimiz oluyor. Örneğin bir dünyada dinozor benzeri canlılar yaşarken diğer dünyada ise hiçbir şey yaşamayıp tamamen taş ve kayadan oluşan bir gezegen olarak karşımıza çıkıyor. Elbette bu canlıları istediğimiz şekilde analiz edebiliyor, hangi özelliklere sahip olduklarını görebiliyor ve istediğimiz şekilde bu kısımları keşfedebiliyoruz. Oyun içerisinde ayrıca hem bitki hem de hayvanları keşfedebiliyor bunun yanı sıra sağı solu tarayarak yeni kaynakların sahibi olabiliyoruz. Taşlara oyduğumuz ve çeşitli kaynaklar elde ettiğimiz oyunda çeşitli materyaller elde edebiliyor ve bu sayede madencilik de yapabiliyoruz. Oyun içerisinde madencilik ve karakol inşası sebebiyle istediğimiz şekilde de farklı ekipler kiralayabiliyor ve bu ekiplerin akabinde ise hızlı bir şekilde kendi bölgemizi kurabiliyor ve bu madencilik işlerine adam atabiliyoruz. Dolayısıyla oyun içerisinde oldukça fazla mekanik bulunuyor ve bu özellikler sayesinde gerçekten de geniş bir deneyim bizleri bekliyor.

Keşfedebileceğimiz, toplayabileceğimiz ve yeni araçlar üretebileceğiniz Starfield'da sadece bunlarla sınırlı kalmıyor elimize farklı farklı silahları da elimize alabiliyoruz. Elbette bu silahlarla beraber hem kendimizi koruyor hem de kollayabiliyoruz. Bunun yanı sıra farklı silahlarla beraber de ilerleyerek düşmanları ortadan kaldırabiliyor ve bu düşmanları da yağmalayabiliyoruz. Böylece yeni kaynakların sahibi olabiliyoruz.

Steam sayfası
 
 

Yılın beklenen oyunları arasında yer alan Starfield, 6 Eylül tarihinde biz oyun severlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Elbette bu kapsamda oyun birçok oyuncu tarafından bekleniyor ve şu anda Steam sayfası açık durumda olarak karşımıza çıkıyor. Oyunu dilerseniz Steam sayfası üzerinden istek listenize ekleyebilir ve çıkış yaptığı gün bir bildirim alabilirsiniz. Böylece oyunun çıktığından haberdar olabilirsiniz. Bunun yanı sıra oyunun ön siparişleri şu anda açık durumda ve standart sürümü 899 Türk lirası Premium sürüm ise 1299 Türk lirasından satışta.
 
- Lies of P (19 Eylül: soulslike, aksiyon, rol yapma)
 
 

Neowiz tarafından geliştirilen ve yayınlanacak olan soulslike, aksiyon, rol yapma oyunu Lies of P, 19 Eylül tarihinde çıkış yapmaya hazırlanıyor. Soulslike oyunlarına bir yenisi daha eklenecek olan bu yapımla beraber zorlu bir içerik bizleri bekliyor. Oyun içerisinde farklı bir tema ve yapı benimsenmiş durumda ve karanlık bir ortamın bizlere sunulduğu bir dünyaya adım atıyor ve burada zorlu düşmanlarla ve patron savaşları ile beraber karşılaşabiliyoruz.

Bu oyun içerisinde Geppetto tarafından oluşturulan ve bir kukla olan Pinokyo olarak oynuyoruz. Pinokyo olarak katıldığımız bu macerada elbette elimize kılıcımızı alabiliyor, kılıcımızla beraber farklı hareketler sergileyebiliyor ve düşmanları bu kapsamda ortadan kaldırabiliyoruz. Oyun içerisinde klasik soulslike oyunlarında olduğu gibi kılıcımızı istediğimiz gibi savurabiliyor, kılıcımızla beraber gelen hamleleri savaştırabiliyor ve sağa sola doğru çeşitli hamleler yaparak saldırılardan kendimizi koruyup kollayabiliyoruz. Standart hareket kabiliyetlerinin dışında bir de çeşitli kombolarla beraber karşımıza çıkmayı hedefleyen Pinokyo, vebalı bir dünya içerisinde bulunuyor ve bu dünya içerisinde biz de istediğimiz gibi ilerlemeye koyuluyoruz.

Karanlık bir atmosfer bizleri bekliyor
 
 

Karanlık bir atmosferi ve dünyayı bizlere aktaran bu yapımla beraber sağı solu keşfedebiliyor ve fark farklı bölgelere doğru adam atabiliyoruz. Oyun içerisinde farklı farklı bölgelerle beraber yeni manzaralarla ve düşman çeşitleriyle karşılaşabiliyor, burada düşmanların nasıl hamle yaptığını öğrenebiliyor ve daha sonrasında ise onların hamlelerine karşı kendimize ait çeşitli saldırı planlarını oluşturabiliyoruz. Oyun içerisinde arka planda bir hikaye anlatılıyor ve bu hikaye kapsamında ise biz de ilerlememizi sağlayabiliyoruz. Elbette bunun dışında yine arka planda bizlere rehberlik eden bir gizemli ses bulunuyor. Bu gizemli sesle beraber de biz de kendi yolumuzu bulmaya çalışıyoruz. Elbette bu gizemli ses bazı noktalarda bizlere yardımcı oluyor ve sürekli olarak da iletişim halinde kalabiliyoruz.

Oyunda çözmemiz gereken çeşitli sırlar bulunuyor. Bu sırları çözmek için de elbette sürekli olarak ilerlemeyi ve yeni belgeleri keşfetmeyi amaç ediniyoruz. Oyun içerisinde elbette temel amacımız kendimizi bulmaya yolculuğuna atılmak ve burada ise nasıl bir durumu içerisinde olduğumuzu anlamak gerekiyor. İlerlememize devam ederken farklı bölgelere doğru geçiş yapabiliyor ve buralarda farklı karakterlerle beraber karşılaşabiliyoruz. Elbette bu karakterlerle beraber tanışıp onların arka planında yer alan hikayelerini öğrenebiliyor ve bu hikayelerle beraber de ana hikayenin ek içerikleriyle beraber karşılaşabiliyoruz. Bir yandan çeşitli sırları açığa çıkarmaya çalışırken diğer yandan ise dinamik silah kombinasyonları ile beraber farklı silahları elimize alabiliyor ve farklı yetenekleri de oyun içerisinde elde edebiliyoruz. Soulslike oyunlarda siz de biliyorsunuz ki yeni yeteneklerin kilidini açmak ve karakterimizi geliştirmek oldukça önem arz ediyor. Çünkü bu ortamda ne kadar çok karakterimizi geliştirirsek ve güçlendirirsek o kadar çok zorlu düşmanlara karşı gelebiliyor ve boss savaşlarında bu bizlere yardımcı olan en önemli unsurlardan birkaç tanesi oluyor. Elbette tüm bunların yanı sıra kendi ustalığımız da oyun içerisinde sergileyebiliyor ve bu kapsamda bu zorlu dünyada hayatta kalmaya çalışıyoruz.

Farklı farklı silahlar bulunuyor ve her bir silahın vuruş dinamiği farklılık gösteriyor
 
 

Oyun içerisinde yine farklı farklı kaynakları toplayabiliyor ve etrafı keşfederek de bu kaynakları elde edebiliyoruz. Bunun akabinde silah kombinasyonlarını bir araya getirerek yeni silahlar elde edebiliyor ve bunun yanı sıra yeni yetenekleri de burada elde edebiliyoruz. Farklı savaş stiliyle beraber ilerlemeye çalıştığımız yapımında elbette bu stiller değişkenlik gösteriyor ve her oyuncu farklı bir stili benimseyebiliyor. Dolayısıyla oyunda farklı stratejiler uygulayarak siz de diğer düşmanlara karşı gelebilir ve elinizdeki kılıcı savurabilirsiniz. Kendi yolumuzu çizebileceğimiz yapım içerisinde karşı karşıya kaldığımız düşmanların her birinin kendine ait saldırı stilleri ve zorluğu bulunuyor. Dolayısıyla onları alt etmek için de kendimize ait çeşitli planlar yapmaya başlıyor ve canımızı tazelenmesine de oldukça dikkat etmemiz gerekiyor. Oyun içerisinde sol üst kısımda kendimize ait bir can barımız bulunuyor ve bu can barının aşağılara doğru inmemesini sağlamamız gerekiyor.

Birçok kez tanıtımı yapılan ve çeşitli etkinliklerle beraber karşımıza farklı oynanış videoları ile çıkan bu yapımın çeşitli oynanış dinamiklerini görmüş bulunuyoruz. Oyun içerisinde elimize farklı farklı silahlar alabiliyor ve bu silahlarla beraber de düşmanlara karşı gelebiliyoruz. Elimize normal kılıçların haricinde alabileceğimiz çeşitli mızraklar, palalar ve daha fazlası yer alıyor. Bunlarla beraber de düşmanlara karşı farklı kombolar geliştirebiliyor ve düşmanları bu kapsamda ortadan kaldırabiliyoruz. Oyun yer yer ara sahnelerle beraber destekleniyor ve arka planda yer alan hikaye kapsamında bizlere aktarılıyor. Oyun içerisinde çeşitli ve gizemli sırlar bulunuyor ve bunları da açığa çıkarma tamamen bizim işimiz oluyor. Burada geniş bir dünya bizlere aktarılıyor, bu dünya içerisinde de kendi yolumuzu bulmaya çalışıyor ve bu yol ise zorlu bir demenin başlangıcına ifade ediyor.

Hafif silahlarla hızlı, ağır silahlarla hantal hareket edebiliyoruz
 
 

Oyunda sağdan soldan bulduğumuz silahları kendi envanterimize atabiliyor ve bu envanterden istediğimiz şekilde silahları seçebiliyoruz. Bu silahların her birinin kendine ait çeşitli özellikleri ve güçleri bulunuyor ve bu güçleri ile beraber de istediğimizi seçerek yolumuza devam edebiliyoruz. Her bir silahın kendine ait fiziksel saldırı gücü, şarjlı saldırı gücü, ağırlığı ve daha fazla özelliği bulunuyor. Bu özellikleri dikkate alıp istediğimiz şekilde bu silahları elimize alabiliyor ve ona göre çeşitli hamleler yapabiliyoruz. Elbette oyunda kullandığımız ağır silahlar karakterimizin daha ağır hareket etmesine sebep olabiliyor ve diğer taraftan da kullandığımız hafif silahlarla beraber de daha çevik ve daha hızlı hareket edebiliyoruz. Dolayısıyla bu silah seçimi tamamen bize kalmış durumda. Her bir oyuncu bu oyun içerisinde farklı bir silahı seçebiliyor ve ona göre de kendi saldırı stillerini planlayabiliyor.

Oynanış videolarına bakacak olursak yine karşımıza gelen sahnelerde çeşitli düşmanların karakterimize saldırdığını görebiliyor ve karakterimizle istediğimiz şekilde bu saldırıları bertaraf edebiliyoruz. Kılıcımızı kalkan şeklinde kullanarak istediğimiz şekilde gelen karşı saldırılara engel olabiliyor ve kendimizi bu kapsamda koruyup kollayabiliyoruz. Oyunda bol bol farklı ve çok çeşitli düşman türleri bulunuyor ve bunları da alt etmek için elbette onların nasıl saldırı yaptıklarını öğrenebiliyor ve daha sonra arasında ise onların saldırıları ile beraber kendimize ait çeşitli teknikler geliştirebiliyoruz. Bu tarz oyunlarda siz de biliyorsunuz ki öncelikle düşmanlara saldırılarını çözümlemek ve onların saldırılarından kaçırmak oldukça önem arz ediyor. Daha sonrasında ise bu saldırılardan kaçındıktan sonra onlara karşı saldırı yaparak onların canlarını tüketebiliyoruz. Dolayısıyla vur kaç taktiği ile beraber bu düşmanları ortadan kaldırabiliyor ve genellikle patron savaşlarında bu tarz bir mekanik kullanılıyor.

Silahlara ve kolumuza çeşitli eklentiler takabiliyoruz: Elektrik, alev vb.
 
 

Oyunda karanlık ve dar sokaklarda ilerleyebiliyor ve farklı bölgelere doğru kendi yolumuzu çizebiliyoruz. Genellikle karanlık bir ortamın bulunduğu oyunu içerisinde elbette sürekli olarak kendimizi düşmanlarla beraber savaşırken bulabiliyoruz. Oyunda kullandığımız silahlara bağlı olarak çeşitli hareketler sergileyebiliyor ve çeşitli kombolarla beraber de bu hareketleri birleştirebiliyoruz. Bunun dışında elimize farklı silahlar alabiliyor ve farklı silahları istediğimiz şekilde kullanabiliyor ve bu kombolarla beraber de düşmanların saldırılarına aman vermiyoruz. Oyun içerisinde bunların dışında elimizde bulunan silahları yükseltebiliyor ve bunların güçlerini arttırabiliyoruz. Ek olarak silahlarımıza farklı güçler ve etkiler ekleyebiliyor ve bir silahın elektrik gücüne sahip oluşunu seyredebiliyoruz. Elbette elektrik gücüyle beraber saldırdığımız düşmanlar sersemleyebiliyor, elektrikle beraber onların vücutlarını yakabiliyor ve kolayca alınarak ortadan kaldırabiliyoruz. Dolayısıyla oyun içerisinde bu tarz çeşitli etkiler ve efektler yer alıyor. Bunları da silahlarımızı eklemek durumunda kalabiliyoruz ve böylece daha kolay bir şekilde yolumuza devam edebiliyoruz.

Oyunda kullandığımız silahların haricinde karakterimize takabileceğimiz çeşitli eklentiler bulunuyor ve bu eklentilerle beraber de düşmanlara karşı daha farklı şekillerde gelebiliyoruz. Oyunda yine elimize ve kolumuza taktığımız eklenti ile beraber düşmanlara elektrik gücü verebiliyor ve daha farklı efektlerle beraber de düşmanları ortadan kaldırabiliyoruz. Bunun yanı sıra yine kolumuza taktığımız eklenti ile beraber düşmanlara karşı ateş edebiliyor ve menzilli bir atış gücüyle beraber düşmanlara hasar verebiliyoruz. Dolayısıyla bu eklentiler oyun içerisinde çok önem arz ediyor ve bu eklentilerle beraber de gerçekten farklı ve çeşitli deneyimler elde edebiliyoruz. Elbette bu tarz yetenekleri ve efektleri oyunda kullanmak oyuncular açısından oldukça mühim. Çünkü oyunda yer yer aynı şeyleri yaptığımızdan dolayı sıkılmalar meydana gelebiliyor ve dolayısıyla oyuncular bu kapsamda daha farklı yenilikler ve çeşitli saldırı stillerini aramaya koyuluyor. İşte burada da imdadımıza bu tarz eklentiler ve çeşitli efektler yetişiyor diyebilirim.

Kolumuza takabileceğimiz alev makinesi de bulunuyor
 
 

Lies of P içerisinde üçüncü şahıs bir kamera bakış açısı bulunuyor ve bu üçünün şahıs kamera bakış açısı ile beraber istediğimiz şekilde ilerleyebiliyor ve kendi karakterimizi kontrol edebiliyoruz. Oyunda yukarıda saydığım elektrik gücü ve Aaeş ettiğimiz kol eklentisinin dışında bir de düşmanların üzerine alevler atabileceğimiz çeşitli eklentiler de bulunuyor. Bu eklentiyle beraber düşmanların üzerine alev makinesi edasıyla istediğimiz şekilde alevler püskürtebiliyor ve düşmanları bu şekilde eritip yakabiliyoruz.

Ağır silahlardan hafif silahlara alevli silahlardan elektrik efektine sahip eklentilere kadar çok çeşitli silah çeşitliliğin bulunduğu yapım içerisinde kılıçlarımızın belli bir dayanıklılık seviyesi de bulunuyor ve kendi desteğimizle beraber bu kılıçları istediğimiz şekilde bileyebiliyor ve daha keskin olmasını ve daha güçlü olmasını sağlayabiliyoruz. Ek olarak oyun içerisinde ilerlediğimiz esnada karakterimizle beraber farklı farklı kostümler giyebiliyor ve farklı kostümlerle beraber de elbette oyuncular burada farklı bir kişiliğe bürünmüş gibi hissedebiliyor, isterseniz doğrudan Pinokyo'nun kostümünü giyebilir ve bu şekilde ilerleyebilir isterseniz de daha suikast içerikli bir kostüme yeltenebilir ve bununla beraber de ilerlemenizi sağlayabilirsiniz. Oyunda devasa düşmanlardan robot düşmanlara kuklalardan dev robotlara kadar çok çeşitli düşman çeşitliliği bulunuyor. Bu düşmanların da her birinin kendine ait saldırıları ve belli oranda canları bulunuyor. Düşman çeşitliliği ile beraber ön plana çıkmaya hazırlanan bu yapım 19 Eylül tarihinde biz oyun severlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Bu tarz oyunlardan hoşlanıyorsanız ve soulslike oyunları seviyorsanız Lies of P'ye de muhakkak bir göz atabilir ve bir şans verebilirseniz. Oyunun şu anda Steam sayfası açık durumda ve dilerseniz Steam sayfası üzerinden istek listenize ekleyebilir ve çıkış yaptığı gün bu oyundan haberdar olabilirsiniz. İstek listenize eklediğiniz oyunlar mail adresinize gelecek şekilde ayarlanıyor ve bu şekilde de unutmamanız sağlanıyor.

Diğer taraftan oyunun şu anda ön siparişleri açık durumda ve dilediğiniz gibi ön sipariş verebilirsiniz. Lies of P'nin Steam üzerinden standart fiyatı 899 Türk lirasından karşımıza çıkıyor. Diğer taraftan oyunun Deluxe sürümü ise 1.000 liradan satışta bulunuyor. Ayrıca oyunun bir demosu da mevcut.
 
- Compass of the Destiny: Istanbul (15 Eylül: izometrik, aksiyon, rol yapma)
 
 

M11 Studio tarafından geliştirilen ve 5Deniz tarafından yayınlanacak olan izometrik, aksiyon, rol yapma oyunu Compass of the Destiny: Istanbul, 15 Eylül tarihinde çıkış yapmaya hazırlanıyor. Daha önce "RONIN: Two Souls" adlı oyunla karşımıza çıkan Türk geliştiriciler, şimdi yeni bir maceraya kollarını sıvamış durumda. 17. yüzyılın Osmanlı İmparatorluğu'nda geçen bu yapım içerisinde çeşitli gizemleri ve gerçekleri ortaya çıkarmaya çalışıyor ve tarihi olaylarla etrafı keşfetmeye başlıyoruz. Oyun içerisinde kendi kaderimizi çizebileceğimiz bir yapı karşımıza çıkıyor ve burada istediğimiz şekilde ilerliyoruz. Karakterimizle beraber karşımıza çıkan irili ufaklı tehlikeleri de ortadan kaldırmaya çalışıyoruz.

Osmanlı İmparatorluğu içerisinde bir Venedikli olarak oynayabileceğimiz ve kendi geçmişimizle yüzleşebileceğimiz bu yapım içerisinde, kendimize maceramızı seçebiliyor ve ilerleyişimize tamamen kendimiz karar verebiliyoruz. Elimizde bulunan pusulanın rehberliği ile kendi kaderimizin yolunu çizebileceğimiz oyunda farklı bölgelere doğru adım atabiliyor ve karakter odaklı bir yapıda ilerleyebiliyoruz. Oyunda diğer taraftan karakter geliştirme ekranı ve karakter özelleştirme menüsü gibi sistemler bulunuyor. Bu sistemlerle oyun içerisinde geniş bir içeriğin yer aldığını görüyoruz ve kendimizi geliştirme ve gücümüzü artırma çabasına giriyoruz.
 
 

Oyun içerisinde daha çok geçmişle yüzleşme deneyimi yaşarken zorlu süreçlerle karşılaşabiliyoruz. Bu zorlukların üstesinden gelmek için de kendi karakterimizin becerilerini geliştirip yükseltebiliyoruz. Aynı zamanda karakterimizi istediğimiz şekilde özelleştirme imkanı da bulunuyor. Bu özelleştirmeler, oyunculara farklı deneyimler sunarak oyun içinde çeşitlilik sunuyor. Bu yapımda  farklı özelleştirme seçenekleri oyuncular için çok önem arz ediyor çünkü aynı şeyleri giymek veya tasarım olarak hiçbir değişiklik yapmadan oyun sonuna kadar ilerlemek sıkıcı olabiliyor. Dolayısıyla bu tarz özelleştirmeler, oyun deneyimini daha eğlenceli hale getirebiliyor.

Oyunda geliştirici ekibin belirtildiğine göre mevcut anlatım gerçek bir hikayeden ilham alıyor. Bu hikaye ile ilerlediğimiz oyunda Venedik ve Osmanlı arasındaki ilişkiler irdeleniyor ve bu kapsamda detaylı bir araştırmaya girebiliyoruz. 17. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu içerisinde yaşanan olayları konu alan bu yapımda derin tarihsel araştırmalar ve olaylar karşımıza çıkabiliyor. Elbette bu olayların arka planında yer alan durumlar tarihsel gerçekliklerle örtüşüyor ve geliştirici belirttiğine göre bu olaylar araştırmalar sonucu oyuna dahil edilmiş durumda. Elbette nihayetinde bir oyun olduğundan dolayı tarihsel gerçeklikler bir yandan fantastik unsurlarla birleştiriliyor ve harmanlanıyor. Dolayısıyla oyun, bu gerçekliği daha etkileyici kılmak için farklı bu yola başvuruyor.
 
 

Oyunda karakterimizle beraber farklı farklı bölgelere doğru adım atabiliyor ve bu bölgeleri istediğimiz gibi keşfedebiliyoruz. İzometrik kamera bakış açısıyla oynayabileceğimiz yapım içerisinde kendi pusulamızı kullanabiliyor ve bu pusula ile geleceğimize yön verebiliyoruz. Oyunda uğradığımız noktalar arasında limanlar, şehirler ve daha fazlası yer alıyor. Bu bölgelere uğrayarak farklı karakterlerle ve insanlarla karşılaşabiliyor ve onlarla etkileşimde bulunabiliyoruz. Yine nihayetinde bu karakterlerle diyaloglar aracılığıyla sohbet edebiliyor, çeşitli görevler alabiliyor, nerede olduğumuzu sorgulayabiliyor ve bu bölgelerde neler olup bittiğini öğrenebiliyoruz. Bunun dışında çeşitli alışverişler yapabiliyor ve kendimize çeşitli silahlar alabiliyoruz. Bu da oyun içerisinde etkileşimi artıran unsurlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Oyun içerisinde şehir olarak İstanbul'da bulunuyor, İstanbul'u istediğimiz gibi keşfedebiliyor ve buralarda yer alan bölgelere açığa çıkarmaya çalışıyoruz. Bir yandan etrafı keşfederken diğer yandan yol arkadaşlarımızı görebiliyor ve buralarda neler olup bittiğini öğrenmeye çalışıyoruz. Oyunda sürekli olarak geçmişe ait çeşitli izler bulabiliyor ve bu izlerle beraber geçmişte yaşanan olayları açığa çıkarabiliyoruz. Eğer bir sır perdesi varsa bunları da ortaya dökebiliyoruz. Oyunda ayrıca bulmacalarla karşılaşıyor ve bu bulmacaları çözmek tamamen bizim işimiz oluyor. Oyundaki bulmacalar farklı içeriklerle karşımıza çıkıyor ve ilerledikçe daha zorlu hale geliyor. Bunun dışında oyunda düşmanlarla karşılaşabileceğimiz ve onlarla kapışabileceğimiz bir aksiyon sistemi yer alıyor. Bu sistem dahilinde çeşitli kılıçlar ve kalkanlar kullanabiliyor ve düşmanları ortadan kaldırabiliyoruz. Ne kadar çok düşmanı alt edersek o kadar çok ödül puanı kazanıyor ve istediğiniz şekilde farklı silahlar edinebiliyoruz.
 
 

Oyunda takip edebileceğimiz çeşitli görev sistemi bulunuyor ve bu görev sistemi ile istediğiniz şekilde ilerleyebiliyor, kendi seçimlerinize göre hikayenizi belirleyebiliyorsunuz. Oyun içerisinde elimizde bulunan pusula ile kendi kaderimizi istediğimiz şekilde çizebiliyoruz. Farklı bölgelere ilerleyerek bu bölgeleri inceleyebiliyor, kişilerle diyaloglar kurabiliyor ve buralarda bulunan olayları inceleme altına alabiliyoruz. Oyunda pusulamıza güvendiğimiz ve pusulamızla ilerlediğimiz durumlarda çevredeki insanlardan da zaman zaman yardım teklifi gelebiliyor ve bu yardımları kabul etmemiz gerekiyor. Bu yardımlarla buralarda neler olup bittiğini öğrenmeye çalışıyor ve görevlerimizi yerine getirmeye başlıyoruz.

Türk yapımı bir oyun olarak karşımıza çıkmayı hedefleyen projede Türkçe dil desteği bulunuyor ve bu destekle beraber oyuna başlıyoruz. İstanbul'u istediğimiz gibi keşfedebiliyor ve buralarda neler olduğunu öğrenmeye başlıyoruz. İzometrik kamera bakış açısıyla oynayabileceğimiz oyunda kılıçlar, kalkanlar, yaylar veya hiçbir şey yoksa yumruklarımızı bile kullanabiliyoruz. Karakter odaklı bir yapı ile karakterimizin becerilerini geliştiriyor ve 4 farklı beceri arasından seçim yapıyoruz. Bu seçimlerle istediğimiz beceriyi yükseltiyor, saldırı ve savunma pozisyonlarını geliştirebiliyor ve uzmanlaşabiliyoruz. Oyun, 15 Eylül tarihinde biz oyuncuların karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
 
 

Bir yandan İstanbul'u keşfederken diğer yandan buralarda neler olup bittiğini öğrenmeye çalıştığımız bu yapımda gizli bölgeler de bulunuyor. Bu bölgelere kendi pusulamızla ilerleyebiliyor ve pusulanın aslında arka planında yatan yeni detaylarını açığa çıkarabiliyoruz. Oyun içerisinde pusulamızı kullanarak yolumuzu bulmaya çalışırken tamamen siyah bir ekrana geçtiğimizi görebiliyoruz. Farklı koridorlara geçiş yapabileceğimiz ve şehrin altını keşfedebileceğimiz bu oyunda türlü düşmanlar bizi bekliyor. Her düşmanın farklı saldırı stili ve tehlike unsurları bulunuyor. Bu nedenle öncelikle düşmanları analiz etmeli ve nasıl hamle yaptıklarını öğrenmemiz gerekiyor. Ardından kendi saldırı ve savunma stilimizi buna göre oluşturabiliyoruz.

İlgi çekici yapısı ve macera içeriği ile dikkat çeken bu oyunun Steam sayfası şu anda açık durumda. Dilerseniz Steam sayfası üzerinden istek listenize ekleyebilir ve çıkış yaptığı gün oyundan haberdar olabilirsiniz. Ayrıca oyuna ait bir demo sürümü de Steam sayfasında bulunuyor. Bu demo sürümü sayesinde oyunun bir kısmını ücretsiz olarak deneyebilir ve oyunu satın alıp almayacağınıza karar verebilirsiniz. Dolayısıyla oyuna almadan veya istek listesine eklemeden önce bu demo sürümünü denemenizde fayda var.

Bonus: SYNCED, rol yapma oyunu değil ancak dahil etmek istedim (8 Eylül: nişancı, aksiyon, macera)
 
 

NExT Studios tarafından geliştirilen ve Level Infinite tarafından yayınlanacak olan nişancı, aksiyon, macera oyunu SYNCED, 8 Eylül'de geliyor. Oynaması ücretsiz olarak karşımıza çıkmayı hedefleyen yapım içerisinde bilim kurgu ve cyberpunk temaları karşımıza geliyor. Oyun içerisinde robotları kontrol ediyor ve bu robotlarla beraber hem uçup hem de kaçabiliyoruz. Oyunda yer alan hızlı aksiyon mekanikleri sayesinde bir sağa bir sola hızlı hamleler yapabiliyor, düşman saldırılarından kaçınabiliyor, üzerimize gelen mermilere karşı kendimizi savunabiliyor ve daha fazlasını bu yapım içerisinde gerçekleştirebiliyoruz.

Bir koşucu olarak yer aldığımız yapın içerisinde hem PvP hem de PvE modları yer alıyor. Bu modlarla beraber istediğimiz şekilde oyun içerisinde yerimizi alabiliyor ve yasak bölgelere doğru yolculuğumuza devam edebiliyoruz. Oyunda Crysis evreninden aşina olduğumuz nano teknolojilere sahip çeşitli düşmanlar karşımıza çıkıyor. Bu düşmanlar, bulunduğumuz yasak bölge kısmında yer alıyor ve onları alt etmek de tamamen bizim işimiz oluyor. Hem konsol hem de PC platformuna çıkış yapmayı hedefleyen oyun, tamamen ücretsiz bir şekilde karşımıza çıkmayı hedefliyor ve aynı zamanda Türkçe dil desteği ile beraber oyundaki yerinizi alabiliyorsunuz.
 
 

Nano yaratıklara karşı mücadele verebileceğimiz bu oyun içerisinde sadece çevrimiçi modlar yer alıyor ve bu modlarla istediğimiz şekilde oyunu deneyimleyebiliyoruz. Oynaması ücretsiz yapısı ile her oyuncuya hitap eden oyunda karakterimizi özelleştirebiliyor, geliştirebiliyor ve farklı farklı silahları kullanabiliyoruz. Elbette bu silahlarla farklı şekillerde düşmanları ortadan kaldırabiliyor ve bu sayede daha fazla ganimet ve ödül kazanabiliyoruz. Bunun dışında gittiğimiz bölgelerde farklı farklı düşmanlarla karşılaşıyor ve bu düşmanların üzerimize geldiğini görebiliyoruz. Elbette yer aldığımız süre boyunca bu düşmanları ortadan kaldırmak için silahlarımızı geliştirip yükseltebiliyoruz. Silahları yükselttikçe daha güçlü hale geliyor ve böylece düşmanları daha kolay bir şekilde alt edebiliyoruz. Oyundaki nano teknolojilere sahip düşmanları ortadan kaldırmak elbette beklediğiniz kadar kolay olmuyor ve sürekli olarak düşmanlarla başa çıkmamız gerektiğini görüyoruz.

Oyun içerisinde "Meridyen" adlı bir yasak bölge bulunuyor ve bu bölge içerisinde yer aldığımız süre boyunca sürekli olarak düşmanlar ve düşman grupları üzerimize geliyor. Bu düşmanları ortadan kaldırmak hem size hem de takım arkadaşlarınıza düşüyor. Oyun içerisinde bir yandan düşmanlarla mücadele ederken diğer yandan diğer oyuncularla kapışabiliyor veya PvE modu ile takım arkadaşlarınızla beraber düşmanlara karşı savaşabiliyorsunuz. Elbette bu modlarla beraber oyun içerisindeki deneyimleriniz daha da genişliyor ve istediğiniz şekilde bu deneyimleri yaşayabiliyorsunuz.
 
 

Kıyamet sonrası bir dünyada yer aldığımız oyunda kendi teknolojilerimizi geliştirebiliyor ve silahlarımızı yükseltebiliyoruz. Bu tarz oyunlarda siz de biliyorsunuz ki silahları yükseltmek ve karakterimizi geliştirmek oldukça önem arz ediyor ve bunları yaparak oyundaki etkimizi daha güçlü hale getirebiliriz. Oyunda ayrıca kilidini açabileceğimiz ve yeni teknolojilerle ilerleyebileceğimiz mekanikler bulunuyor. Bu mekaniklerle oyun içerisinde karşımıza çıkan düşmanları ortadan kaldırabiliyor ve diğer oyunculara karşı rekabet edebiliyoruz. Felaket sonrası bir ortamda geçen oyunda insanlardan beslenen ve insanları alt etmeye çalışan vahşi bir düşman grubu yer alıyor. Amacımız bu vahşi düşman grubunu ortadan kaldırarak insanlığı kurtarmak. Oyundaki temel amacımız tamamen bundan ibaret ve bu amaç doğrultusunda oyun içinde yerimizi alabiliyor ve birbirinden farklı maceralara atılabiliyoruz. Elbette burada  karakterimizin birçok farklı özelliği bulunuyor ve bu özelliklerle beraber oyun içerisinde yükselebiliyor, hızlı hareketler sergileyebiliyor, uçup kaçabiliyor ve daha birçok yetenekle beraber ilerleyebiliyoruz.

Gelecek temalı bir ortamda yer aldığımız oyunda siz gibi diğer oyuncular gibi koşucu olarak yer alıyor ve bu koşucular düşmanlara takılmadan ve düşmanlara yem olmadan kendi kaynaklarını toplayabiliyor. Bu kaynaklarla da kendilerini geliştirebiliyor. Oyunda geçmişteki Dünya'da petrolün yan ürünü olarak geliştirilmiş olan Nerva adlı nano enerji maddesi önemli bir konuma sahip olarak karşımıza çıkıyor. Bu enerji maddesi günümüzdeki petrol kadar kritik bir rolde yer alıyor ve oyunda sürekli olarak karşımıza çıkıyor. Bu enerji maddesine sahip olabilmek için hem siz hem de diğer oyuncular yarışıyor ve bu maddeye doğru büyük bir mücadele başlatıyor. Oyunda Nerva, en güçlü enerji kaynağı olarak konumlandırılıyor ve bu enerji kaynağına sahip olmak her oyuncunun öncelikli hedeflerinden biri haline geliyor.
 
 

Oyunda yer aldığımız süre boyunca istediğimiz şekilde 3 kişilik takımlar kurabiliyor ve bu takımlarla farklı oyun modlarına geçiş yapabiliyoruz. Hızlı aksiyon içeriği sunan yapımda nişancı tarzıyla ilerliyor ve elimizdeki silahları ateşleyebiliyoruz. Oyunda yine yukarıda bahsettiğim gibi kontrol ettiğimiz koşucuyu istediğimiz şekilde özelleştirebiliyor ve bu özelleştirdiğimiz karakteri oyun içerisinde kullanabiliyoruz. Oyunda omuz kamerasına sahip bir bakış açısıyla ilerliyor ve bu içerikle özel taktikler geliştirebiliyoruz. Düşman sürülerinin etrafından dolaşabiliyor, kendi planlarımızı ve stratejilerimizi oluşturabiliyor ve ekibimizle iyi bir şekilde koordinasyon sağlayabiliyoruz. Bu tür oyunlarda ekip içinde uyumlu olmak ve düşmanların nereden geleceğini tahmin etmek oldukça önem arz ediyor ve oyuncuların her zaman birbirlerine destek olmaları gerekiyor. Dolayısıyla iyi bir koordinasyon ve planlama ile oyun içerisindeki düşmanları kolayca alt edebiliyorsunuz.

Düşman sürülerini ve rakip takımları alt edebileceğiniz oyunda kendi ekibinizde olan insan yoldaşlarınızla beraber ilerleyebiliyor ve bu sayede bölgenin hakimi konumuna gelebiliyorsunuz. Oyun içerisinde sürekli olarak düşman saldırılarına maruz kaldığınızı deneyimliyor ve bu saldırıların gerçekten de zorlu bir sürecin başlangıcı olduğunu hissedebiliyorsunuz. Elbette bu durumlarla başa çıkmak için elinizdeki silahlara güveniyor ve çeşitli silahları alarak düşmanları tek tek veya toplu bir şekilde ortadan kaldırabiliyorsunuz.
Hızlı aksiyon içeriğiyle dolu olan oyunda farklı ekipmanları yanınıza alabiliyor ve silahınıza ekleyerek bunları düşmanlar üzerinde kullanabiliyorsunuz. Bu ekipmanlarla beraber seviyenizi artırabiliyor ve bir sonraki sürü saldırısına hazırlıklı olabiliyorsunuz. Oyunda yukarıda bahsettiğim gibi isterseniz yakın arkadaşlarınızla isterseniz de dünya çapında tanımadığınız diğer oyuncularla takım kurabiliyor ve oyundaki yerinizi alabiliyorsunuz.
 
 

İlgi çekici bilim kurgu dünyasıyla karşımıza çıkmayı hedefleyen ücretsiz oyun SYNCED, 8 Eylül tarihinde çıkış yapmayı planlıyor. Oyunun Steam sayfası şu anda açık durumda ve isterseniz Steam sayfası üzerinden istek listenize ekleyebilir ve çıkış yaptığında oyundan haberdar olabilirsiniz. Eğer bu tarz oyunları seviyorsanız ve karakterinizi geliştirmek istiyorsanız bu oyuna bir göz atmayı ve bir şans verebilirsiniz.
 

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Oyun Listeleri Platformlar: PC Geliştirici: Bölüm Sonu Canavarı Dağıtıcısı: Bölüm Sonu Canavarı Tür: Aksiyon-Ryo Çıkış Tarihi: 26 Haziran 2022
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 0 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
ESL Pro Lig Sezon 19'da İlk Finalist Team Vitality Oldu! 11 Mayıs FUT Esports, VCT 2024 Masters Şanghay'da! 11 Mayıs Sea of Thieves Geçen Ay Avrupa'da En Çok Satan PS5 Oyunu Oldu 11 Mayıs Microsoft Temmuz'da Mobil Oyun Mağazasını Aktif Hale Getirecek 11 Mayıs Nvidia, Tekken 8'in Bazı Ekran Kartlarında Rastgele Çöktüğünü Kabul Etti 11 Mayıs
Forumdan Konular
DH'den Haberler