Eylül 2023'te Çıkış Yapacak Bulmaca Macera Oyunları

28.08.2023 11:21 Mehmet Tandoğan

 
 
Eylül ayı içerisinde birçok bulmaca macera oyunu bizleri bekliyor. İşte öne çıkanları derlediğimiz liste;
 
-  Cocoon: 29 Eylül
 
 
 
- I Expect You To Die 3: Cog in the Machine (28 Eylül: bulmaca, macera, aksiyon)
 
 

Schell Games tarafından geliştirilen ve yayınlanacak olan bulmaca, macera, aksiyon oyunu I Expect You To Die 3: Cog in the Machine, 28 Eylül tarihinde biz oyun severlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Casusluk ve gizlilik temalarını işleyen aynı zamanda VR başlıkları için çıkış yapmaya hazırlanan bulmaca oyunu, serinin en yeni oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Geliştirici ekibin belirttiğine göre bu oyun serinin son bölümünü temsil ediyor ve farklı zorluklarla karşımıza çıkıyor. Bu seri, artık bu oyunla beraber sona eriyor ve kaçış odası tarzı bulmacalarla dolu bir deneyimi bizlere aktarıyor. Oyunda odadan kaçabilmek için elimizden geleni yapıyor ve bu bulmacaları çözmeye çalışıyoruz.

Oyun içerisinde bir yandan bulmacaları çözerken diğer yandan aksiyon dolu bölgeleri tekrar ziyaret edebiliyor ve buralarda açığa çıkarılması gereken sırları ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Aynı bölgeye tekrar tekrar geri dönebiliyor ve bu alanları tekrar araştırabiliyoruz. Oyunda casusluk teması, kılık değiştirme özelliği ile ön plana çıkıyor ve bu kılık sayesinde erişemediğimiz bölgelere giriş yapabiliyor ve bu bölgelerdeki görevleri tamamlayabiliyoruz. Oyuncular tarafından sevilen "Kaçış Odası" macerası elbette içinde birçok farklı bulmacayı barındırıyor ve bu bulmacaların çok çeşitli olması bekleniyor. Bulmacalar sürekli olarak tekrar edip aynı içeriği sunarsa, oyuncular açısından sıkıcı bir durum olabiliyor. Bu nedenle bu tür oyunlarda bulmaca çeşitliliğinin fazla olması oldukça önem arz ediyor.  
 
 

Popüler serinin en yeni oyunu olarak karşımıza çıkmaya hazırlanan bu oyunda, seride yer alan kötü karakterleri ortadan kaldırmaya çalışıyor ve aynı zamanda kurulan tüm tuzakları boşa çıkarmaya başlıyoruz. Bu oyun içerisinde casus dünyasında yeni aletler kullanabiliyor, farklı araçlarla karşınıza çıkan bulmacaları çözebiliyor, aksiyon dolu bölgelere doğru adım atabiliyor ve bu bölgeleri tekrar tekrar ziyaret edebiliyorsunuz. Aynı zamanda oyun içerisinde casusluk teması kapsamında özel kıyafetlere bürünebiliyor ve bu kıyafetlerle farklı bölgelerde çeşitli görevler gerçekleştirebiliyorsunuz.

Oyun içerisinde bir yandan bulmacaları çözmeye başlarken diğer yandan kendinizi aniden aksiyon dolu bir sahnede bulabiliyor ve araç içerisinde aşağıya doğru sürüklendiğinizi görebiliyorsunuz. Bu anlarda karakterinizin kontrolünü sağlamak oldukça önem arz ediyor ve aracın hızlandıkça aksiyonun dozunun daha da yükseldiğini gözlemleyebiliyorsunuz. Hızlı tempolu görevlerin yer aldığı bu oyunda aksiyon dozu zaman zaman artış gösteriyor ve ne yapmanız gerektiğini kestirmekte zorlanabiliyorsunuz. Dolayısıyla bazı kısımlar oyuncuları heyecanlandıran görevlerle karşınıza çıkıyor ve bu görevleri tamamlamak için kendi becerilerinizi kullanmak zorunda kalıyorsunuz.
 
 

Ajan temasıyla karşımıza çıkan bu oyunda, görevleri tamamlamak için gizlice ilerlemeye başlıyor ve zaman zaman arka planda anlatılan hikayeye kulak kesiliyoruz. Oyun, serinin bizlere aktardığı hikayeyi sona erdirmeye hazırlanıyor. Farklı görevlerin yer aldığı oyunda uzun süre hayatta kalmaya çalışıyoruz. Bu görevler arasında çeşitli bulmacalar da karşımıza çıkıyor ve bu bulmacaları çözmek için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Bulmaca içerikleri başlangıçta kolay bir şekilde karşımıza çıkıyor ve kolayca çözülebiliyor. Ancak oyun ilerledikçe bu bulmacalar yerini daha zorlu görevlere bırakıyor ve bunları aşmak için çevresel unsurlarının yanı sıra kendi becerilerimizi de kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu tür oyunlarda çevreyi keşfetmek ve çevredeki mekanizmaları incelemek oldukça önem arz ediyor. Bu mekanizmaları kurcaladıkça bulmacaları daha kolay çözebiliyoruz.

Oyun içerisinde seride yer alan kötü bir karakteri alt etmek temel amacımız olarak karşımıza çıkıyor. Bir yandan bulmacaları çözerken diğer yandan tehlikeli ve geniş bölgelere doğru adım atabiliyor ve buralarda yer alan hızlı tempolu görevleri çözmeye başlıyoruz. Sanal başlık gerektiren oyunlar elbette uzun süre vakit geçirmek için pek uygun olmuyor. Bu tarz VR oyunlar oyuncuların bazılarında mide bulantısı veya baş dönmesi gibi etkiler oluşturabiliyor. Bu nedenle oyunu kısa aralıklarla oynamanızı tavsiye ediyorum.
 
 

Oyunda casusluk ve ajan teması oldukça fazla karşımıza çıkıyor, bu tema ile beraber istediğimiz kıyafeti seçebiliyor ve her bir bölümde farklı bir giysiyle donanabiliyoruz. Örneğin, oyun içerisinde gizli görevlere katılırken kılık değiştirmek zorunda kalıyoruz ve istediğimiz şekilde görünümümüzü, şapkamızı, saatimizi, eldivenlerimizi ve daha fazlasını değiştirebiliyoruz. Bu sayede çok farklı bir kişi gibi görünebiliyor ve tanınmaz bir duruma gelebiliyoruz.

Hikaye kapsamında ilgi çekici detaylarla karşılaşabileceğimiz yapım içerisinde seriden aşina olduğumuz karakterler ve ilgi çekici bulmacalar karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Oyunda bir yandan görevleri yaparken diğer yandan aksiyon unsurlarıyla harmanlanan bu görevlerin içeriğini deneyimleyebiliyoruz. Ayrıca arka planda yer alan hikayenin bizlere neler sunduğunu görebiliyoruz. Serinin son bölümü ile beraber karşımıza çıkmaya hazırlanan bu yapım bakalım üzerimize ne gibi bir deneyim sunacak, hep birlikte göreceğiz.

Oyun oynamak için bir sanal başlığa ihtiyacınız bulunuyor ve ne yazık ki diğer sistemlerde oynanamıyor. Oyunun şu anda Steam sayfası açık durumda ve dilerseniz Steam sayfası üzerinden istek listenize ekleyerek çıkış yaptığı gün oyundan haberdar olabilirsiniz. Ayrıca istek listenize eklediğiniz oyunlar bildirim şeklinde mail adresinize geliyor ve bu sayede haberdar oyundan olabiliyorsunuz. Bu tarz bulmaca, macera ve aksiyon içeriklerini seviyorsanız, bu oyunu bir göz atabilir ve bir şans verebilirsiniz. Eğer serinin bir hayranı ve oyuncusuysanız, bu oyuna da göz atmanızda fayda var.

- Escape From Mystwood Mansion (Eylül ayı içerisinde: bulmaca, keşif, macera)
 
 

Lost Sock Studio tarafından geliştirilen ve yayınlanacak olan bulmaca, keşif, macera oyunu Escape From Mystwood Mansion, Eylül ayı içerisinde geliyor. Klasik birinci şahıs kamera bakış açısıyla karşımıza çıkan bulmaca macera oyunu, çeşitli gizemleri çözmemiz gereken bir yapıyı bizlere sunuyor. Oyunda odadan kaçma macerasına atılıyor ve odadan çıkmak için elimizden geleni yapıyoruz. Her bölümde farklı bir oda içinde bulunuyor ve çıkış yolunu bulmak için çevreyi detaylıca keşfetmek gerekiyor. Çevredeki nesnelerle nasıl çıkış yapacağımızı öğrenmek için bu odaları iyice incelememiz gerekiyor. Eğer odadan kaçış tarzı oyunları seviyorsanız bu yapının ilgi çekici gelebileceğini söyleyebilirim.

Gizemli bir malikanede mahsur kaldığımız bu oyunda temel amacımız çıkış yolunu bulmak. Oyun içerisinde hem buradan kaçmaya çalışıyor hem de karşımıza çıkan bulmacaları çözmek durumunda kalıyoruz. Bu kapsamda ilk olarak çevremizi keşfetmeye çalışıyor ve etrafımızda etkileşime geçebileceğimiz birçok nesne bulunuyor. Örneğin, bir odada kapağını açabileceğimiz bir sandık buluyor ve içinden çeşitli nesneler çıkararak buradan çıkış yolumuzu bulabiliyoruz. Etrafta bu tarz çeşitli eşya ve nesne bulunuyor ve bunları keşfederek ve elimize alarak oyundaki ilerleyişimizi sağlayabiliyoruz.
 
 

Oyun içerisinde birçok sırrı açığa çıkarabileceğimiz kısımlar bulunuyor ve bunları ortaya çıkarmak için karakterimizi kontrol edip etrafı keşfetmeye başlıyoruz. Aynı zamanda etrafı keşfederek çeşitli gizli bölgelere erişebiliyor ve bu bölgelere ulaşarak içlerinde neler olduğunu öğrenmeye çalışıyoruz. Kaçış odası macerasında farklı bulmacaları çözerken ilk başta daha kolay bulmacalarla karşılaşsak da ilerleyen durumlarda daha zorlu bulmacalarla yüzleşebiliyoruz. Bu bulmacaları çözerek malikanenin sırlarını ortaya çıkarmak temel amacımız oluyor. Oyun içerisinde temel hedefimiz çıkış yolunu bulmaktan ibaret ve bu macera boyunca karşımıza çıkan koridorları keşfedebiliyor, odalara geçiş yapabiliyor ve gizli odalarda bulunan nesnelerle etkileşime geçebiliyoruz. Her bulduğumuz nesne ile farklı bir yol izleyebiliyor ve bu nesnelerin işlevlerini anlamaya çalışarak çıkış yolunu açmaya daha da yaklaşabiliyoruz.

Geniş bir malikane içerisinde mahsur kaldığımız oyunda başlangıçta kapının arkamızda kilitli olduğunu görebiliyor ve burada kendimizi sıkışmış bir durumda buluyoruz. Elbette buradan kaçmak ve malikaneden çıkmak temel hedefimiz oluyor. Oyun süresince malikanenin birçok odasını keşfedebiliyor ve kaçmaya çalışıyoruz. Bu sırada bir dizi bulmaca ile karşılaşıyor ve bu bulmacaları çözmek için zorluklarla başa çıkmaya çalışıyoruz. Oyunda etkileşime girebileceğimiz birçok nesne bulunuyor ve farklı bulmacaları çözerek ilerliyoruz. Oyun boyunca daha önce deneyimlemediğimiz çeşitli bulmaca türleri karşımıza çıkıyor ve bu bulmacaları çözmek için kafa patlatabiliyoruz. Malikane içerisinde her hamlemizin önemli olduğu bu yapının içinde bulmacaları çözmek için nesneleri bir araya getirebiliyor ve bu nesneleri bulmacaların çözümünde kullanabiliyoruz.
 
 

Malikanenin her odasında çözülmesi gereken birçok bulmaca bulunuyor ve bu bulmacaları çözmek için kendi dedektiflik becerilerimizi kullanıyoruz. Oyunda çözülmesi gereken kodlar ve çeşitli ipuçları da yer alıyor. Bu ipuçlarını toplayarak kodları doğru bir şekilde girebiliyor ve bu sayede yolunuzu açabiliyoruz. Oyun boyunca malikanenin içinde sanki bizi gözetleyen biri varmış gibi hissedebiliyor ve bu durum, oyun içerisinde bazen rahatsız edici bir atmosfer olarak karşımıza çıkıyor.

Oyun içerisinde çevredeki nesnelerle etkileşime geçebiliyor ve bu üç boyutlu nesneleri inceleyebiliyor, alabiliyor ve ne işe yaradıklarını öğrenmeye çalışıyoruz. Örneğin, oyunda bir levye alabiliyor ve bu levye ile karşımıza çıkan kapının tahtalarını düzeltebiliyoruz. Oyunda her adımda farklı bulmacalarla karşılaşıyor ve bu bulmacaları çözmek için farklı hamleler yapabiliyoruz. Ayrıca gizli alanlara erişebildiğimiz ve 5 farklı odaya geçiş yapabildiğimiz bir yapı da bizlere aktarılıyor. Her odada farklı bulmacalar bulunuyor ve bu bulmacaları çözerek oyunu tamamlayabiliyoruz. Oyunda farklı sonlara ulaşmak da aynı zamanda mümkün ve her oyuncu bu farklı sonlara ulaşmayı hedefleyebiliyor.
 
 

Oyunda dinamik bir ipucu sistemi bulunuyor ve her bulduğunuz ipucu bizi farklı yerlere götürebiliyor. Keşfedilmeyi bekleyen ilgi çekici ortamlar ve odaların mevcut olduğu oyunda ayrıca farklı bulmaca türleriyle karşılaşabiliyoruz. Bu nesnelerle etkileşime geçebiliyor ve bu nesnelerin ne işe yarayabileceğini öğrenebiliyoruz. Oyunda çeşitli bulmacaları açığa çıkararak malikanenin son odasına doğru ilerlemenizi sağlıyoruz. Bu farklı bulmaca içerikleriyle dolu yapımda her oyuncu bu odalardan kaçmayı planlıyor ancak odadan kaçmak oldukça zorlu bir hedef olarak karşınıza çıkıyor.
 
 

Kaçış odası bulmaca içeriklerinden hoşlanıyorsanız ve yeni bir maceraya atılmak istiyorsanız bu oyunu bir göz atabilir ve bir şans verebilirsiniz. Oyun Eylül ayı içerisinde çıkış yapmaya hazırlanıyor ancak hangi gün çıkış yapacağı şu an için belli değil. Oyunun diğer taraftan Steam sayfası açık durumda ve dilerseniz Steam sayfası üzerinden istek listenize ekleyebilir ve çıkış yaptığı gün bu oyundan haberdar olabilirsiniz. İstek listenize eklediğiniz oyun sizlere mail adresinize bir bildirim olarak geliyor ve böylece oyundan haberdar olabilirsiniz. Aynı zamanda yine istek listenize eklediğiniz her oyun indirime girdiğinde, güncelleme aldığında veya diğer durumlarda sizlere bildiriliyor.
 
- Molly Medusa: Queen of Spit (6 Eylül: bulmaca, macera, platform)
 
 

Neckbolt tarafından geliştirilen ve Burning Planet Digital tarafından yayınlanacak olan bulmaca, macera, platform oyunu Molly Medusa: Queen of Spit, 6 Eylül tarihinde geliyor. Renkli grafikleri ve ilgi çekici yapısı ile beraber karşımıza çıkmaya hazırlanan bu macera oyunu içerisinde yer alan arkadaşlarımızın hepsi taşa dönüşmüş durumda. Bizim de amacımız bu taşa dönüşmüş arkadaşlarımızı kurtarmak ve tekrardan bu dünyadaki düzeni sağlamak. Oyun içerisinde her bir canlı ve nesne tamamen taşa dönüşmüş bir şekilde karşımıza çıkıyor. Heykel şeklinde karşımıza çıkan bu kişiler biz tarafından kurtarılmayı bekliyor.

Oyun içerisinde bir kız karakteri kontrol ediyor ve bu karakterle beraber farklı becerilerimizi kullanabiliyor ve bu becerilerimizle beraber de taşlaşmış her bir kişiyi kurtarmaya başlıyoruz. Oyundaki temel hikaye bir heykeltıraşın çırağını lanetlenmesi üzerine ortaya çıkıyor ve bunun akabinde ise yakınlaştığı her şey ne yazık ki taşa dönüşüyor. Oyunda yer alan düşmanlar, arkadaşlar, canlılar ve daha fazlası tamamen taşa dönüşmüş bir şekilde karşımıza çıkıyor ve biz de bu laneti ortadan kaldırmak için elimizden geleni yapmaya koyuluyoruz.

Kameranın baş aşağı olduğu tuhaf bulmacalar karşımıza çıkıyor
 
 

Oyunda kontrol ettiğimiz karakter tamamen yalnız başına bir şekilde bu dünyada yer alıyor ve bu laneti kırmanın nasıl yapılacağını bulmaya çalışıyor. Bunu yapmak için de farklı bölgelere doğru ilerleyebiliyor, bu bölgeleri keşfetmeye çalışıyor ve buralarda yer alan bulmacaları çözmeye başlıyoruz. Oyun içerisinde yer alan bulmacalar elbette birazcık bizleri zorlayacak türden olarak karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Dolayısıyla ilk etapta kolay bir şekilde çıkan bu bulmacalar daha ileriki seviyelerde daha da zorlu bir içeriği bizlere aktarmayı hedefliyor. Oyun içerisinde yer alan bulmacalarda düz bir şekilde yürürken bir anda her şeyin tepetaklak olduğu bir ana denk gelebiliyor ve tamamen baş aşağı bir şekilde oyunu deneyimlemeye başlıyoruz. Oyunda bu tarz farklı mekanikler ve farklı bakış açıları yer alıyor ve bu kapsamda da zorlu bir deneyim bizlere aktarılmayı bekliyor diyebiliriz.

Geliştirici ekibin belirttiğine göre her bir seviye tasarımı özenle hazırlanmış bir şekilde karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda bu bulmacaları çözmeye başlarken elbette öncelikle bulmacanın temelini öğrenmeye çalışıyor ve akabinde nasıl çözüleceğine de oyun içerisinde bulmaya çalışıyoruz. Oyunda duvarlarda yürüyebiliyor, yer çekimine meydan okuyabiliyor ve ters kamera bakış açılarıyla beraber de gideceğimiz yolu şaşırabiliyoruz. Oyun içerisinde bu tarz farklı farklı mekanikler ve bakış açıları yer alıyor. Labirentlerden mağaralara taşlaşmış düşmanlardan ilgi çekici bulmacalara kadar oyun içerisinde birçok deneyim biz oyunculara bekliyor.

Bulmacaları çözmek için çevredeki nesneleri kullanabiliyoruz
 
 

Üç boyutta bir grafik yapısı ile beraber karşımıza çıkmaya hedefleyen yapımda karakterimize özgü çeşitli yetenekler bulunuyor. Bu yetenekler içerisinde elbette yükseltmeler kısmı da bulunuyor ve bu yükseltme ile beraber daha farklı becerilerin kilidini açabiliyoruz. Yine oyun içerisinde çözmemiz gereken sırlar, keşfetmemiz gereken bölgeler ve açığa çıkarmamız gereken hazineler yer alıyor. Bu hazineleri ve sırları açığa çıkarmak için elbette karakterimizle beraber etrafı gezebiliyor, sağa sola bakabiliyor ve arka planda yer alan müziklerle beraber de yolumuza kaldığımız yerden devam edebiliyoruz. Oyun içerisinde ilerlememize yardımcı olacak çeşitli nesneler bulunuyor ve bu nesneleri bulmak tamamen bizim işimiz. Bu nesneler bazen bir bulmacayı çözmek için işimize yarıyor bazen de farklı bir hazine ortaya çıkarmak için bizlere yol gösteriyor. Dolayısıyla bu nesneleri oyun içerisinde bulmak oldukça önemli arz ediyor.

Bugüne kadar çeşitli tanıtımları yapılan oyunda farklı karakterlerle beraber tanışabiliyor ve bu karakterlerle beraber diyaloglar arasına girebiliyoruz. Konuştuğumuz heykeltıraşla beraber olayların nasıl geliştiğini ve olayın perde arkasını öğreniyor ve bu kapsamda yolculuğumuza başlıyoruz. Oyun içerisinde sade bir arayüz bulunuyor ve bu arayüzle beraber istediğimiz şekilde karakterimizi kontrol edebiliyor, canının ne kadar kaldığını görebiliyor ve oyunda konuşabileceğimiz birçok karakter bulunuyor. Açabileceğimiz hazinelerden ilgi çekici karakterlere kadar çok farklı olayların döndüğü yapım içerisinde bulmacaları çözerken etrafı iyice araştırmamız gerekiyor. Örneğin yüksek bir yere ulaşmak için etrafta bulunan bir kutuyu yüksek yerin altına sürükleyebiliyor ve kutunun üzerine çıkarak ulaşamadığımız kısma bu şekilde ulaşabiliyoruz. Oyunda hem bu tarz basit mekanikler ve bulmacalar yer alıyor hem de zorlayıcı unsurların da ileride karşımıza çıkacağına görebiliyoruz.

Karakterimizin kullandığı birçok araç bulunuyor
 
 

Molly Medusa: Queen of Spit içerisinde farklı farklı bölgeler yer alıyor ve bu bölgelerde yer alan bulmacaları çözmek tamamen temel amacımız oluyor. Oyunda örneğin bir orman içerisinde yer alıyor ve burada yıkık dökük heykellerin olduğunu görebiliyoruz. Ormanlardan mağaralara kadar çok çeşitli bölgelere adım atabileceğimiz oyunda sürekli olarak karşımıza tuhaf tiplemeli müttefikler ve karakterler çıkabiliyor. Bunlarla beraber de diyaloglar arasına girebiliyor  ve olayların gidişatını bu kapsamda öğrenebiliyoruz. Bu karakterlerden ne yapmamız gerektiğini öğrendikten sonra kendimize ait bir araçla beraber kumların üzerinde kayabiliyor ve bu kapsamda çölün arkasındaki bir tapınağa geçiş yapabiliyoruz. Oyunda kullanabileceğimiz belli başlı araçlar bulunuyor ve bu araçlarla beraber bulmacaları tamamen çözebiliyor ve bunlarla beraber de yolumuzu açabiliyoruz. Örneğin oyun içerisinde bir yere ulaşmak için kancamızı atabiliyor ve kanca ile beraber ve kendimizi çekebiliyor ve oraya ulaşabiliyoruz. Yine diğer taraftan bulmacalar içerisinde etrafta bulunan nesneleri elimize alabiliyor ve taşıyabiliyoruz. Örneğin bir perdeyi yakmak için sağda solda bulunan çanakları elimize alabiliyor ve perdenin üzerine fırlatarak perden alev almasını sağlayabiliyoruz ve böylece yolumuzu açabiliyoruz. Oyunda bu tarz sağda solda bulunan nesneleri kullanabiliyor ve böylece bulmacaları çözebiliyoruz.

Oyunda bir yandan bulmacaları çözerken diğer yandan ise çeşitli platform zorlukları bulunuyor. Platform zorluklarını aşmak için elbette karakterim için kontrolünü elimize almamız gerekiyor. Çok çeşitli platform zorluklarının bulunduğu oyunda karşımıza türlü tuzaklar çıkabiliyor ve tuzakları aşmak için elbette yine yukarıda bahsettiğim gibi çevrede bulunan nesneleri kullanabiliyoruz. Örneğin önümüze alevler içerisinde bir bölge gelebiliyor ve bu bölgeyi aşmak için etrafı bundan su dolu vazoyu alabiliyor ve alevlerin üzerine atabiliyoruz. Bu sayede söndürdüğümüz alevlerin arkasına geçebiliyor ve kendi yolumuza bakabiliyoruz.
 
 

Eğlenceli bulmaca içerikleriyle ve hikaye ile beraber karşıma çıkmaya hazırlanan Molly Medusa: Queen of Spit, 6 Eylül tarihinde piyasaya sürülmeyi bekliyor. Oyunun şu anda Steam hem sayfası açık durumda ve dilerseniz Steam sayfası üzerinden istek listenize ekleyebilir ve çıkış yaptığı gün bu oyundan haberdar olabilirsiniz. Diğer tarafta bu tarz oyunlardan hoşlanıyorsanız ve bulmaca macera içeriğine adım atmak istiyorsanız bir göz atabilir ve bir şans verebilirsiniz.
 
- Hauma - A Detective Noir Story (11 Eylül: dedektif, gizem, soruşturma)
 
 

SenAm Games tarafından geliştirilen ve Assemble Entertainment tarafından yayınlanacak olan dedektif, gizem, soruşturma oyunu Hauma - A Detective Noir Story, 11 Eylül tarihinde geliyor. Görsel roman niteliğinde karşımıza çıkacak olan oyun içerisinde önemli seçimler yapabilecek ve çeşitli soruşturmalara adım atabileceğiz. Oyunda eski bir dedektif olan Judith ile beraber ilerlemeyi koyulacak ve bu kapsamda birçok soruşturmaya dahil olacağız. Elbette soruşturmalar bizlere çeşitli sırları açığa çıkarmamız gereken içeriklerle beraber aktarılacak ve bu kapsamda biz de kendi kafamızda kurduğumuz düşünceleri oyun içerisine dahil edebileceğiz.

İlgi çekici sanat tarzı ile beraber karşımıza çıkmayı hedefleyen oyunda çeşitli komploları açığa çıkarmaya çalışacak ve çizgi roman tarzı ile beraber oyunda ilerlemeye başlayacağız. İçerisinde bulunduğumuz şehrin geçmişine ışık tutmaya çalışacağımız oyunda bir yandan eski olayları irdeleyebilecek diğer yandan ise birçok karakterle beraber karşılaşabileceğiz. Oyunda karşılaştığımız karakterlerle beraber tanışabilecek, onların nasıl bir yapıya sahip olduğunu öğrenebilecek, yalan söyleyip söylemediğini açığa çıkarabilecek ve çeşitli soruşturma teknikleri ile beraber de hikayenin gidişatına yön verebileceğiz.

Envanter sistemine benzer zihin panosuyla beraber delillerden yola çıkabileceğiz
 
 

Oyun içerisinde diğer yapımlardan aşina olduğumuz envanter sistemi ile benzerlik gösteren bir zihin panomuz bulunacak. Bu pano içerisinde istediğimiz şekilde kendi düşüncelerimizi oluşturabilecek ve elimizdeki nesneleri burada birleştirmeye çalışacağız. Oyun içerisinde araştırmalar yaparken bu zihin panosundan yararlanabilecek, etrafta bulunan çeşitli öğeleri ve nesneleri kaplayabilecek ek olarak çeşitli bulmacaları çözebileceğiz. Öte yandan oyunda diyalog bilmeceleri de yer alacak. Bunlar da karşıdaki karakterleri sabote etme şeklinde bizlere sunulacak. Oyun içerisinde bu kapsamda yapabileceğimiz oldukça fazla iş bulunacak ve bu içeriklerle beraber de yolumuzu açmaya çalışacağız. Oyunda yukarıda da bahsettiğim gibi zihin panosu ile beraber topladığımız nesnelere bakabilecek, burada soruşturmanın gidişatı ile ilgili keskin bir yol içerisine girebileceğiz.

İlgi çekici oyuncu kadrosu ile beraber karşınıza çıkmayı hedefleyen oyunda oyuncuların dikkat kesilmesi gereken bir hikaye olması gerekiyor. Bu tarz oyunlarda siz de biliyorsunuz ki tamamen hikaye odaklı bir yapı olduğundan dolayı hikayesinin ilgi çekici olması gerekiyor. Entrikalarla dolu yolculuğa çıkabileceğimiz yapan içerisinde türlü türlü olaylar arasına dahil olabiliyor ve burada bulunan bulmacaları çözerek de çeşitli soruşturmaların çözümüne ulaşabiliyoruz.

Bulmaca odaklı bir yapı yer alıyor
 
 

Oyunda geliştirici ekibin belirttiğine göre ilgi çekici bir hikaye yer alıyor ve bunun yanı sıra araştırma mekanikleri ile beraber kendi yolumuza bulmayı hedefliyoruz. Oyunda yukarıda da bahsettiğim gibi bir dedektifin rolüne bürünebiliyor ve bunun yanı sıra karşımıza çıkan bulmacaları da bu kapsamda çözmeye çalışıyoruz. Oyun içerisinde yer alan bulmacalar farklı tarzda karşımıza geliyor ve ilk etapta kolay bir şekilde çözülebilen bu bulmacalar ilerleyen süreçte daha zorlu bir hal alabiliyor. Dolayısıyla oyunda karşımıza sürekli olarak çeşitli bulmacalar çıkabiliyor ve bu bulmacaları çözerek de soruşturmanın gidişatına hayatına dokunabiliyoruz.

Oyunda yine yukarıda da bahsettiğim gibi bir zihin tablomuz bulunuyor. Bu tablo ile beraber karşılaştığımız karakterlerin nasıl bir yapıda olduğunu görebiliyor, topladığımız nesneleri buraya aktarabiliyor ve nasıl bir sonuca varmak istediğimizi buradan irdeleyebiliyoruz. Bunun yanı sıra yine bu kısım oldukça önem arz ediyor. Çünkü burada keskin kararlar vermemiz durumlar bulunuyor, zihin tablosu da bu kısımda bizlere yardımcı olabiliyor.
 
 

İlgi çekici içeriğiyle ve sinematik anlatımıyla beraber karşımıza çıkmayı hedefleyen Hauma - A Detective Noir Story 11 Eylül tarihinde biz oyun severlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Oyun içerisinde hikaye odaklı bir yapı benimsenmiş durumda ve ayrıca şu anda Steam sayfası açık durumda. Bu tarz oyunlardan hoşlanıyorsanız oyunu Steam sayfası üzerinden istek listenize ekleyebilir ve çıkış yap uygun bir bildirim alabilirsiniz. Bunun dışında oyunun şu anda bir demo sürümü bulunuyor. Bu demo sürümüne de Steam üzerinden indirebilir ve oyunun bir kısmını deneyimleyebilirsiniz. Son olarak bu demo sürümü sayesinde oyunu satın alıp almayacağınıza da karar verebilirsiniz.
 
- ABRISS (Eylül ayı içerisinde: bulmaca, simülasyon, strateji)
 
 

Randwerk tarafından geliştirilen ve astragon Entertainment tarafından erken erişim olarak yayınlanan bulmaca, simülasyon, strateji oyunu Abriss, Eylül ayı içerisinde tam sürüm olarak gelmeye hazırlanıyor. Her ne kadar şu anda tam sürümün ne zaman çıkış yapacağı belirtilmese de birçok kaynak oyunun Eylül ayında tam sürüme kavuşacağını aktarıyor. Oyun içerisinde temel olarak fizik tabanlı bir yapı bizlere sunuluyor. Bu yapı ile beraber istediğimiz her bir yapıyı dikebiliyor veya istediğimiz yapıları tamamen yıkabiliyoruz. Fizik tabanlı oyun içerisinde atmosferik bir imha ve inşa mekanikleri bulunuyor, bu mekaniklerle beraber her bir yapının yıkılışını dikkatli gözlerle izleyebiliyor ve diğer taraftan ise inşa edebileceğimiz yapıların tüm detaylarına dokunabiliyoruz.

Simülasyon unsurlarını bünyesinde barındıran oyunda çeşitli görevler bizlere aktarılıyor ve bu kapsamda bu görevleri yapmak durumunda kalıyoruz. Yeni parçalarla ve yeni nesnelerle beraber istediğimiz şekilde yapıları dikebiliyor, üst üste doğru çıkabiliyor ve yapıların planlamasını sağlayabiliyoruz. Bunun yanı sıra buradaki temel amacımız ilk önce inşa edip daha sonrasında ise burayı yıkmak. Dolayısıyla oyunda elde ettiğimiz yeni parçalarla beraber daha hızlı bir şekilde ve daha sağlam bir şekilde binaları üst üste dikebiliyor ve daha sonrasında ise bu diktiğimiz parçaları tamamen aşağı doğru ittirebiliyoruz. Hem yıkıp hem inşa edebildiğimiz yapımda farklı farklı görev içerikleri bizleri bekliyor.

Oyunda binaları dikip mevcut parçaları diktiğimiz yapıları yıkarak parçalıyoruz
 
 

Oynanış açısından bir yandan basit gibi gözüken ama bir yandan da zorlu bir içeriği bizlere aktaran oyunda çok çeşitli işlevlere sahip araçlar bulunuyor. Bu araçlarla beraber istediğimiz şekilde binaları sağlamlaştırabiliyor ve senaryo modu içerisinde de istediğimiz yapıyı tamamen ortadan kaldırarak yıkabiliyoruz. Elde ettiğimiz parçalarla beraber asıl amacımız bu binayı tamamen alaşağı etmek ve ortadan kaldırmak oluyor. Oyunda yıkım tabanlı bir yapı olduğundan dolayı bizlere çeşitli görevler aktarılıyor ve bu görevlerle beraber de yıkım moduna geçiş yapıyoruz. Oyunda yıkımın temel amacı sağda ve solda bulunan yapıların üzerine yıktığımız parçaların değmesi. Dolayısıyla oyun içerisinde sağda ve solda veya farklı bölgelerde çeşitli kısımlar bulunuyor. Bizim de temel amacımız bu kısımlara önce inşa ettiğimiz binaları ve daha sonrasında yıktığımız yapıları değdirmek. Bu kapsamda oyunda öncelikle binalar dikebiliyor daha sonrasında ise bu binaları yıkarak verilen görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Hedefe ne kadar çok yıktığımız bina parçalarıyla beraber vurursak o kadar yıkım meydana geliyor ve bu sayede de görevleri tamamlayabiliyoruz.

Oyun içerisinde yukarıda da bahsettiğim gibi tamamen fizik tabanlı bir yapı bizlere aktarılıyor. Simülasyon unsurlarının bulunduğu oyun içerisinde binaların her birinin parçası tamamen simüle edilmiş bir şekilde aşağıya doğru düşüyor. Dolayısıyla oyun içerisinde yaptığımız her bir küçük hamle o parçanın ne tarafı doğru düşeceğini belirliyor ve parçanın nereye doğru ilerleyeceğini belirleyerek hangi parçaya zarar vereceğini de bizlere gösteriyor. Dolayısıyla oyun içerisinde küçük ve detaylı unsurlarla beraber çeşitli görevler yapmaya çalışıyoruz ve sınırlı sayıda bulunan parçalarla beraber de kendi stratejimizi geliştirerek görevleri tam anlamıyla yerine getirmeye başlıyoruz. Oyunda yukarıda da bahsettiğim gibi bizlere verilen görevler tamamen yıkım üzerine. Öncelikle inşa ettiğimiz binalarla beraber kat kat yukarıya doğru çıkıyor daha sonrasında ise vuracağımız bölgeye doğru inşa ettiğimiz binayı yıkabiliyoruz. Dolayısıyla inşa ettiğimiz binayı tamamen yıkılabilir alana doğru yıkmamız gerekiyor ki doğruca oradaki parçaları ortadan kaldırsın ve böylece görevi yerine getirebilelim.

Ekstra parçaların kilidini açabiliyoruz
 
 

İnşa etme ve yıkım üzerine oluşturulan oyun içerisinde ilerleyen süreçte elbette zorlu görevler bizlere aktarılıyor. Bu görevleri tamamlamak için elbette farklı stratejiler ve planlamalar uygulamaya koyuyoruz. Bunun akabinde oyunda kullanabileceğimiz çeşitli parçalar bulunuyor ve parçalarla beraber de elbette yapacağımız görevleri daha da kolay hale getirebiliyoruz. Bunun dışında ilerleyen seviyelerde ve bölümlerde kilidini açabileceğimiz çeşitli ve yeni parçalar bulunuyor. Bu parçalarla beraber de daha farklı stratejiler içerisine girebiliyor ve oyunda ilerledikçe bu parçaları dilediğiniz gibi kullanabiliyoruz. Her parçanın kendine ait mekanikleri ve tasarımı bulunuyor dolayısıyla bunları kullanmak ve bunları istediğim şekilde yerleştirmek tamamen bizim işimiz oluyor.

Oyun içerisinde her seviyede belli başlı puanlar kazanabiliyoruz ve bu puanlarla beraber de yaptığımız işin ne kadar kaliteli olduğunu görebiliyoruz. Elbette bu puanlarla beraber istediğimiz bölümü tekrardan oynayabiliyor ve eski bıraktığımız puanın üzerine çıkmak isteyebiliyoruz. Dolayısıyla oyun içerisinde kazandığınız puanların üstüne çıkmak için o bölümü tekrardan oynayabiliyoruz. Yani kısacası daha fazla puan kazanmak için mevcut bölüme tekrardan giriş yapabiliyorsunuz. Eğer skor tablolarında kendinizi üst sıralarda görmek istiyorsanız bölümleri tekrar tekrar oynayabilir ve en iyi skoru elde etmek için oyundaki yerinizi alabilirsiniz. Elbette bu tarz yapılar bazı oyuncular için çeşitli mücadelenin kapılarını açıyor ve bu da oyunu tekrar tekrar oynama fırsatı sunuyor.

Sınırlı sayıda kaynaklarla görevleri tamamlamaya çalışıyoruz
 
 

Her bir bölüm içerisinde oyunculara sınırlı sayıda kaynaklar veriliyor. Bu kaynaklarla beraber görevleri yerine getirmeye çalışıyorsunuz. Yukarıda da bahsettiğim gibi görevleri yerine getirme olayı tamamen bu sınırlı parçalarla sağlanıyor ve bizlere verilen bu parçalarla beraber binaları üst üste dikmeye çalışıyoruz. Oyunda elde ettiğimiz bu parçalarla beraber yıkım sahasında verilen görevleri yapmaya başlıyor ve bu yapıları en iyi şekilde üst üste dizmemiz gerekiyor. Eğlenceli bir içeriği bizlere aktaran oyunda elbette biraz da kafamızı kullanmak gerekiyor çünkü oyun içerisinde dümdüz bir şekilde üst üste yapıları dikmek ne yazık ki yeterli olmuyor. Bunun dışında çeşitli planlamalar ve stratejiler ile beraber de bu görevlerin üstesinden gelebiliyoruz. Oyun içerisinde belli başlı hedef parçalar bulunuyor ve parçaları yıkmak tamamen bizim temel görevimiz ve amacımız oluyor.

Oyunda diğer taraftan çeşitli modlar bulunuyor ve bu modlar içerisine giriş yaparak ana hikayeyi deneyebiliyorsunuz. Oyun içerisinde yer alan senaryo modunda 7 farklı bölümden oluşan ve yıkılabilir nesneleri içeren çeşitli kısımlar bulunuyor. Bu kısımlar içerisinde verilen görevleri yapabiliyor ve bu görevler akabinde de bu oyun mekaniklerine alışarak usta bir şekilde yolunuza devam edebiliyorsunuz. Senaryo modu içerisinde yeni parçaların kilidini açabiliyor, her bölüm içerisindeki atmosferi deneyimleyebiliyor ve her bölümde yer alan çevresel mekanikleri kullanabiliyorsunuz. Daha az hamle ile daha fazla hedefi yok etmek bu oyundaki temel amacımız olarak karşımıza çıkıyor.
 
 

Oyunda diğer taraftan fotoğraf modu bulunuyor ve fotoğraf modu ile beraber en iyi şekilde çeşitli ekran görüntülerinizi alabiliyor ve bu sayede çektiğiniz fotoğrafları sergileyebiliyorsunuz. Bu fotoğraflar farklı farklı formatlarla kaydedilebiliyor ve ek olarak da üstlerine çeşitli filtreler ekleyebiliyorsunuz. Dolayısıyla bu fotoğraf modunun da oyun içerisinde yer aldığını belirtelim.

Geniş kapsamlı oyunlardan sıkıldıysanız bu tarz eğlenebileceğiniz ve biraz da kafayı yorabileceğiniz yapımlara geçiş yapmak istiyorsanız bu oyunu bir göz atabilir ve bir şans verebilirsiniz. Oyun şu anda erken erişim sürümü olarak karşımıza çıkıyor ve Steam sayfası da mevcut. Dilerseniz oyunu direkt olarak satın alabilir ve kütüphanenize ekleyebilirsiniz. Oyunun şu anda erken erişim sürüm fiyatı 165 Türk lirasından karşımıza çıkıyor.

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Oyun Listeleri Platformlar: PC Geliştirici: Bölüm Sonu Canavarı Dağıtıcısı: Bölüm Sonu Canavarı Tür: Aksiyon-Ryo Çıkış Tarihi: 26 Haziran 2022
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 0 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
ESL Pro Lig Sezon 19'da İlk Finalist Team Vitality Oldu! 11 Mayıs FUT Esports, VCT 2024 Masters Şanghay'da! 11 Mayıs Sea of Thieves Geçen Ay Avrupa'da En Çok Satan PS5 Oyunu Oldu 11 Mayıs Microsoft Temmuz'da Mobil Oyun Mağazasını Aktif Hale Getirecek 11 Mayıs Nvidia, Tekken 8'in Bazı Ekran Kartlarında Rastgele Çöktüğünü Kabul Etti 11 Mayıs
Forumdan Konular
DH'den Haberler