Yan Görevleriyle Öne Çıkan Rol Yapma Oyunları

29.09.2022 12:18 Mehmet Tandoğan

 
 
Oyunlar birçok türü içerisinde barındırır. Bunlar arasında aksiyon macera platform ve daha fazlası yer alır. Ancak içlerinden bir tür oldukça uzun bir serüven ve macera sunar. O da rol yapma oyunları (RPG). Rol yapma türü oyunculara hem ana hikaye döngüsünü hem de yan görevleri bünyesinde barındırır.
 
Oyuncular her zaman bu yan görevleri yapabilir ve farklı farklı karakterlerin maceralarına ortak olur. Bu görevlerde kimi zaman tecrübe kazanırsınız - ihanete uğrarsınız kimi zamanda değerli öğeleri veya hikayeleri deneyimlersiniz. Her rol yapma oyunu bu görev dizilimine oldukça dikkat eder ya da etmeye çalışır. Görevler ne kadar çok ise içerik olarak dolu gözükür ancak tekrarlayan görevler silsilesi oyuncuları bir hayli sıkabilir. Dolayısıyla bu dengenin iyi sağlanması gerekir.
 
RPG türünün en ayırt edici özelliği yan görevleridir. Bunlar, oyunun ana hikayesiyle hiçbir ilgisi olmadan tamamlanabilen görevler olarak karşımıza çıkar. Bazen bu yan görevler sizi tamamen yeni bir maceraya götürebilir bazen ise sadece rastgele bir eşya bulmaktan ibarettir.
 
Herhangi bir RPG'de yan görevler belirli aşamalardan sonra ortaya çıkarken bazı oyunların yan görevleri diğerlerinden daha fazlasına sahiptir. Burada oyunların fazla sayıda sunduğu yan görevler içeren bazı RPG'leri sizleri sunacağız. Bu oyunlardan herhangi birini henüz oynamadıysanız bence oynamanız ve deneyimlemeniz gerekir.
 
- The Witcher 3: Wild Hunt
 
 
 
Nintendo Switch, PlayStation, Xbox ve PC'de mevcut. Listemizde ilk sırada The Witcher 3: Wild Hunt yer alıyor. İlk olarak 2015 yılında piyasaya sürülen bu klasik oyun, The Witcher serisinin bir parçasıdır ve serinin en popüler yapımları arasında bulunur.
 
Bu oyunda, kelimenin tam anlamıyla yapabileceğiniz yüzlerce görev yer alıyor. Her köşede tamamlanabilecek bir yan görev bulabilirsiniz. Bu yan görevlerin çoğu inanılmaz derecede derin ve iyi yazılmış bir hikayeye sahip. Bu yüzden ana hikayeyi tamamladıktan sonra bu yan görevlerin yan görev olduğunu hissetmeyeceksiniz bile.
 
The Witcher 3: Wild Hunt, CD Projekt tarafından geliştirilen ve 2015 yılında yayınlanan aksiyon rol yapma oyunu olarak karşımıza çıkıyor. 2011'de çıkış yapan The Witcher 2: Assassins of Kings'in devamı niteliğinde ve The Witcher serisinin üçüncü oyunu. Oyun, üçüncü şahıs bakış açısıyla açık bir dünyada oynanıyor. Seride yer alan oyunlar, Andrzej Sapkowski tarafından yazılan The Witcher fantastik romanına dayanıyor.
 
Oyun, Slav mitolojisine dayanıyor ve kurgusal bir fantezi dünyasında geçiyor. Oyuncular, Witcher olarak bilinen kiralık bir canavar avcısı olan Geralt of Rivia'yı kontrol ediyor ve diğer dünyaya ait Wild Hunt'tan kaçan evlatlık kızını arıyor. Oyuncular, oyunda yer alan birçok tehlikeyle yüzleşiyor ve bu macera silah ve sihirle uğraşıyor. Oyuncular, bu dünyada bulunan diğer karakterlerle etkileşime girebiliyor. Oyuncular bu macerada Geralt'ın yeteneklerini arttırabilir, ekipman satın alabilir ve altın elde etmek için çeşitli görevleri tamamlayabilir. Oyunun hikayesi oyuncunun seçimleriyle belirlenir ve üç olası son vardır.
 
Oyun ilk olarak 2008'de geliştirilmek üzere planlandı ancak CD Projekt Red'in Rise of the White Wolf ile meşgul olması ile oyunun geliştirmesine 2011 yılında başlandı. Şirket, The Witcher 3: Wild Hunt'ı kendi bütçesiyle geliştirdi. Üç buçuk yılda 81 milyon maliyet çıktı.
 
Projeye 150 çalışanla başladı ve sonunda 250'den fazla şirket içi personele ulaşıldı. Dünya çapındaki geliştirme sürecinde ise toplamda 1.500 kişi yer aldı. Oyun Andrzej Sapkowski'nin romanlarına dayanıyor olsa da bu kitapların resmi olarak bir devamı niteliğinde değil. Oyun toplam 500 seslendirme sanatçısı ile 15 dilde yerelleştirildi. Oyun, yerelleştirme zorluklarını hafifletmek için Lehçe ve İngilizce şeklinde eş zamanlı olarak yazılmıştır.
 
- Cyberpunk 2077
 
 
 
PlayStation, Xbox, PC ve Google Stadia'da mevcut. Cyberpunk 2077, tıpkı The Witcher 3: Wild Hunt gibi tonlarca yan görevle dolu başka bir CD Projekt Red oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Daha büyük bir hikaye oluşturmak için birçok görevin yer aldığı bu oyunda yaklaşık 80 yan görev bulabilirsiniz.
 
The Witcher gibi Cyberpunk'taki yan görevler de iyi bir hikayeye sahip ve Lizzy Wizzy gibi unutulmaz karakterleri içeriyor. Oyunda ilerledikçe, birçoğu etkileyici ödüllere sahip olan daha fazla yan görevin sizlere sunulduğunu göreceksiniz. Bu yan görevleri tamamlayarak hem oyunun dünyasından haberdar olabilir hem de değerli oyun içi ödüller kazanabilirsiniz.
 
- Fallout 4
 
 
 
PlayStation, Xbox ve PC için mevcut. Listemizde sırada Fallout 4 oyunu yer alıyor. Genel olarak Fallout oyunlarının çok sayıda yan görevi bulunuyor. Ancak Fallout 4'ün pastadaki payı büyük. Bu oyunun tamamlanması yaklaşık 30 saat sürüyor ancak yan görevleri hesaba katarsak bu süre 100 saati aşıyor. Çünkü oyunun içeriği ve görevleri o kadar fazla ki bu süre bile bazen az gelebiliyor.
 
Bir açık dünya oyunu olarak Fallout 4, doğal olarak birçok yan görev içeriğini oyunculara sunuyor.
 
Fallout 4 ilk olarak Todd Howard tarafından 2009 yılında düşünüldü. Fallout 3'ün baş sanatçısı Istvan Pely de dahil olmak üzere o yıl 3. oyun için genişletme paketi (DLC) bittikten sonra çalışmalara başlandı. Bu esnada The Elder Scrolls V: Skyrim'deki geliştirme durumu Bethesda'nın tüm dikkatini çekti ve 2011'de piyasaya sürülen bu oyundan sonra stüdyo, güncellemeler ve DLC ile 2013'e kadar düzenli olarak desteklemeye devam etti. Bu içerik bittikten sonra Fallout 4, 2013 ortasından 2015 ortasına kadar tam bir geliştirme sürecine girdi.
 
Fallout 4 GameSpot[88] , GamesRadar [89], EGM [90], Game Revolution [91], IGN [92] [93] ve daha pek çok oyun yayıncısından sayısız ödül ve adaylık aldı. Oyun, The Game Awards, The Daily Telegraph gibi DICE Ödülleri olarak da bilinen Etkileşimli Sanatlar ve Bilimler Akademisi'nin 19. töreninde "Yılın Oyunu" ödülünü aldı. Oyun ayrıca Game Critics ve DICE tarafından çeşitli diğer oyun yayınlarının adaylıkları ile ödül kazanmasıyla, Yılın Rol Yapma oyunu dalında ödül ve adaylıklar aldı.
 
Fallout 4, Bethesda Game Studios tarafından geliştirilen ve Bethesda Softworks tarafından 2015 yılında yayınlanan bir aksiyon rol yapma oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Bu yapım, Fallout serisinin dördüncü ana oyunu ve dünya çapında 10 Kasım 2015'te PC, PlayStation 4 ve Xbox One için piyasaya sürülmüştür. Oyun, Boston şehrini ve "The Commonwealth" olarak bilinen çevredeki Massachusetts bölgesini kapsayan bir açık dünya kıyamet sonrası ortamda geçiyor.
 
Ana hikaye, 2287 yılındaki Fallout 3 olaylarından on yıl sonrasını konu alıyor ve Amerika Birleşik Devletleri'nde feci nükleer yıkıma neden olan "Büyük Savaş"tan 210 yıl sonra geçiyor. Oyuncu, bir yeraltı nükleer serpinti sığınağı olan Vault 111'de uzun süreli bir kriyojenik durgunluktan çıkan "Sole Survivor" olarak adlandırılan bir karakterin kontrolünü üstleniyor.
 
Eşlerinin öldürülmesine ve oğullarının kaçırılmasına tanık olan Sole Survivor, kayıp çocuklarını aramak için Commonwealth'e doğru yola çıkıyor. Oyuncular bu yapımda oyunun harap dünyasını keşfediyor, çeşitli görevleri tamamlıyor, bu dünyada hayatta kalan gruplara yardım ediyor ve karakterlerinin seviyelerini yükseltmek ve yeteneklerini artırmak için deneyim puanları kazanıyor.
 
Serinin yeni özellikleri arasında yerleşimleri geliştirme - yönetme sistemi, çevreden toplanan malzemeler ile can tazeleme öğeleri ve patlayıcı yapma sistemi, silah ve zırhları yükseltme sistemi ve yerleşimleri inşa etmek, döşemek ve iyileştirmek için kullanılabilecek kapsamlı bir işçilik sistemi yer alıyor.
 
Fallout 4, eleştirmenlerden olumlu oylar topladı ve birçoğu dünya derinliğini, oyuncu özgürlüğünü, genel içerik düzeyini, işçiliğini ve oyun içi müziklerini başarılı buldu. Olumsuz eleştiriler ise ağırlıklı olarak oyunun görsellerine ve teknik sorunlarına yönelikti. Oyun genel anlamda büyük başarı elde etti. Çıkış yapmasından sonraki ilk 24 saat içinde 750 milyon dolar hasılat elde etti ve çeşitli oyun yayınlarından ve ödül etkinliklerinden sayısız övgüler aldı (Sanat, Bilim ve İngiliz Akademi Oyunları Ödülleri). Bethesda oyun için Far Harbour ve Nuka-World genişletmeleri de dahil olmak üzere altı indirilebilir içerik eklentisi yayınladı.
 
Oynanışa bakacak olursak:
 
Oynanış, serideki önceki iki oyuna yani Fallout 3 ve Fallout: New Vegas'a benziyor. Ancak önceki iki oyunun aksine daha fazla çeşitlilik barındırıyor. Geri dönen özellikler arasında birinci şahıs ve üçüncü şahıs bakış açısı arasında geçiş yapma özelliği bulunuyor. Fallout 4, üst düzey bir zırh sistemini, 111.000 satırlık bir diyalog sistemini ve oyundaki her yağmalanabilir nesneyi kullanarak bir şeyler elde etme sistemini (işçilik - craft) içeriyor. Mole Rats, Raiders, Super Mutants, Deathclaws ve Feral Ghouls gibi düşmanlar yol arkadaşı Dogmeat ile birlikte geri dönüyor.
 
Oyuncu, oyunun dünyasında özgürce dolaşabilme yeteneğine ve dilediği zaman karakterlerin sohbetinden ayrılabilme sistemine sahip. Oyuncu herhangi bir yer keşfettiyse artık oraya hızlıca seyahat edebilir. Oyundaki silahlar da özelleştirilebilir. Oyun, namlu tipleri ve lazer odağı gibi çeşitli modifikasyonlarla 50'den fazla silahı sunuyor ve oyunda 700'den fazla modifikasyon mevcut. Güç Zırhı, donatılabilir bir zırh giysisinden çok bir araç olacak şekilde yeniden tasarlandı.
 
Serinin yeni bir özelliği olarak karşımıza yerleşim yerlerini - binaları inşa etme ve yıkma sistemi çıkıyor. Oyuncu, birçok oyun içi nesneyi ve yapıyı seçip parçalayabilir ve elde edilen hammaddeleri kendi yapılarını özgürce inşa etmek için kullanabilir. Buna ek olarak, şehirlere bir elektrik hattı sistemi çekilerek elektrik ile güç sağlanabilir.  
 
- The Legend of Zelda: Breath of the Wild
 
 
 
Nintendo Switch'te mevcut. Breath of the Wild, yan görevlerle dolu başka bir açık dünya oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Bu Legend of Zelda oyunu, serinin klasik stilinden ayrılarak haritayı dilediğiniz şekilde keşfetmenize olanak tanıyor. Yani oyunda yapmanız gerekenler gösterilmiyor, doğrusal bir hikaye ve ilerleme sistemi sunulmuyor. Dolayısıyla etrafı keşfetmek, görevler bulmak ve hikayeyi öğrenmek tamamen size kalıyor.
 
Breath of the Wild dünyasını keşfederken, yan görevleri olan sayısız NPC ile karşılaşacaksınız. Bu yan görevler, başka bir NPC ile konuşmak veya bir öğeyi almak gibi genellikle basit işlerden ibaret. Yan görevlere ek olarak, harita üzerinden tapınaklara - mabetlere erişmeyi içeren 42 keşif görevi bulunuyor.
 
The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Nintendo tarafından Nintendo Switch ve Wii U konsolları için geliştirilen ve 2017 yılında yayınlanan aksiyon-macera oyunu. Oyun, The Legend of Zelda serisinin yeni yapımı ve hikaye anlamında zaman çizelgesinin sonunda yer alıyor. Oyuncu, yüz yıllık bir uykudan uyanan, hafızasını geri kazanmaya çalışan  bir Link'i kontrol eder.
 
Orijinal 1986 yılındaki Legend of Zelda'ya benzer şekilde bu oyunda da oyunculara çok az talimat verilir ve oyuncular bu açık dünyayı özgürce keşfedebilir. Görevler, bulmaca çözme veya yan görevler gibi yapılacak şeyleri bulmak için çeşitli öğeleri ve teçhizatı toplayabilirsiniz. Dünya minimal bir yapıya sahiptir. Oyuncular bu dünyayı keşfetmeleri istenmiştir. Ana hikaye doğrusal olmayan bir şekilde tamamlanabilir.
 
Breath of the Wild, açık uçlu oynanışı ve ayrıntılara gösterilen özen ile dünya çapında beğeni topladı. Eleştirmenler, bu oyunu açık dünya oyun tasarımında bir dönüm noktası olarak nitelendirdi. Ancak oyun ilk çıkışındaki teknik performansı nedeniyle olumsuz eleştiriler aldı.
 
Birkaç yılın oyunu ödülünü kazandı ve o zamandan beri tüm zamanların en iyi video oyunlarından biri olarak gösterildi. Breath of the Wild aynı zamanda serinin en çok satan oyunu ve 2022 yılına kadar 28 milyondan fazla kopya satarak tüm zamanların en çok satan video oyunlarından biri  Oyunun yan içeriği olan Hyrule Warriors: Age of Calamity ise 2020 yılında piyasaya sürüldü. Devam oyunu Tears of the Kingdom, 2023 yılında piyasaya sürülecek.
 
Devam oyunu The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, Switch konsolları için E3 2019'da duyuruldu. Devam oyunu, Breath of the Wild DLC'sinin planlanması sırasında ortaya çıktı.
 
Ekip bu projenin ilk kısmında çok fazla fikir ortaya attı ve bazıları teknik kısıtlamalar nedeniyle uygulanamadı. Bu yüzden bu toplanan fikirlerin yeni bir oyun olması gerektiğine karar verildi. Aonuma'ya göre bu devam oyunu yeni bir hikaye ve oynanış öğeleriyle orijinal oyun dünyasının üzerine inşa edilecek. Fujibayashi, yönetmen rolünü tekrardan üstleniyor. Başlangıçta 2022'de piyasaya sürülmesi planlanan oyunun Mart 2022'de 2023'ün başlarına ertelendiği duyurulmuştu.
 
- Xenoblade Chronicles
 
 
 
Nintendo Switch, 3DS ve Wii için mevcut. Xenoblade Chronicles, Xenoblade serisinin 2010'da piyasaya sürülen ilk oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Bu oyun, tamamlayabileceğiniz yan görevlerin sayısıyla ön plana çıkıyor. Birçoğu oldukça uzun olan oyunda 400 yan görev yer alıyor. Evet yanlış duymadınız 400 görev.
 
Oyundaki birçok alanda iyi yazılmış hikayeli yan görevler yer alıyor. Bu yan görevlerin bir kısmı ana hikayedeki gibi benzersiz deneyimler sunuyor. Yüzlerce saat oyuna dalmak isteyeceğiniz bir RPG arıyorsanız Xenoblade Chronicles tam size göre.
 
Xenoblade Chronicles, Monolith Soft tarafından geliştirilen ve Nintendo tarafından yayınlanan bir aksiyon rol yapma oyunu. Tetsuya Takahashi tarafından oluşturulan Xeno meta serisinin bir parçasıdır. Oyun, Nintendo'nun 2007'de Monolith Soft'u satın almasından sonra geliştirilmiştir. Seri, 2010 yılında Nintendo Wii için yayınlanan orijinal Xenoblade Chronicles oyunuyla başladı. İlk oyun kritik ve ticari bir başarı elde etti ve devam oyunlarının çıkmasını sağladı.
 
Xenoblade Chronicles 2013'ün sonunda Japonya'da yaklaşık 200.000 adet sattı. Daha sonraki bir röportajda oyun batıda Japonya'da olduğundan daha iyi sattı. Aralık 2015 itibarıyla Xenoblade Chronicles X Japonya, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri arasında yaklaşık 377.000 adet sattı. Xenoblade Chronicles 2 ise Haziran 2018 itibarıyla 1,42 milyon kopya sattı ve bu, Monolith Soft tarafından şimdiye kadar geliştirilen ve en çok satan oyun oldu. Satış performansı batı bölgelerinde beklentileri aştı.
 
Xenoblade Chronicles serisindeki hikayeler ve karakterler her oyuna göre değişkenlik gösteriyor. Bu oyunların temel konsepti, oyuncuları bu dünyalara daldırarak özgürce keşfetmelerine izin vermek.
 
Serideki her oyunda Nopon olarak bilinen küçük tüylü yaratıklar yer alıyor. Görünüşlerinin aksine Nopon ırkı genel olarak doğaları gereği açgözlü ve bencildir. Xenoblade Chronicles serisinin içerisinde dört ana oyun bulunuyor. Her oyun, daha büyük bir zaman ve mekan akışı içinde tek bir bölümü tasvir ediyor. Her bir oyun kendi karakter kadrosuna, ortamına ve hikayesine sahip.
 
Oyunun incelemelerine kısaca göz atacak olursak:
 
Pek çok JRPG'de olduğu gibi hikaye bu oyunun sonunda gerçekten çok tuhaf yerlere doğru gidiyor ve bu son biraz kafa karıştırıcı. Ancak Xenoblade Chronicles, kendini bu karmaşıklığa sürüklemesine rağmen dünyasıyla dikkatleri bir nebze olsun üzerine çekmeyi başarıyor.
 
Diyaloglar hafiften mizahi bir şekilde karşımıza çıkıyor ve neredeyse birçok karakter aynı şeyi mümkün olduğunca farklı şekilde söylemeye çalışıyor. Hikaye abartılı ve çok uzun süren ara sahnelerle gereksiz yere karmaşık hale getiriliyor.
 
Xenoblade Chronicles, çıktığı neslin en iyi Japon RPG'si arasında yer alıyor. Oyunda yaratıcı sanatsal yön, yenilikçi - zorlayıcı dövüş sistemi ve farklı tasarım bulunuyor. Türün görkemli günlerine bir geri dönüş istiyorsanız bu oyun tam size göre. Xenoblade Chronicles kısacası bir hikaye anlatmanın her zaman yeni yolları olduğunun kanıtı.
 
Xenoblade Chronicles'da bir makine ırkı olan Mechons'a karşı savaşacak ve sizi Shulk ve arkadaşlarının (çoğunlukla insan) yerine koyacak. Büyüleyici bir şekilde oyunun tamamı, çağlar önce savaşta birbirini katleden bir bölgede geçiyor. Oyunun dövüş sistemi mükemmel bir yapıda değil. Oyuncuların Xenoblade Chronicles'ı bugüne kadar sevmesinin en büyük nedeni ise son derece duygusal dünyası ve karakterleri.
 
Definitive edition sürümüne bakacak olursak
 
Xenoblade Chronicles Definitive Edition sürümü ise birçok yönden iyi geliştirmeler sunuyor. Rol yapma türüne bakacak olursak son on yılın öne çıkan yapımları arasında olduğunu söyleyebiliriz. Oyunun dünyasında birçok küçük ve düşünülmüş ince ayarlar yer alıyor.
 
Definitive Edition, Xenoblade Chronicles dünyasının çılgın ve büyülü görkemine katkı sağlıyor. Definitive Edition, orijinaline tamamen sadık kalırken HD grafikleri ile oyuna yeni bir yön veriyor.
 
Bu Definitive Edition ile ilgili özel olan bazı şeyler de var. Definitive Edition, hem yeni gelenler hem de eski oyuncular için keşfetmeyi çok daha kolay hale getiriyor. Definitive Edition'da bir sonraki hedefinize giden yol mini haritanızda düzgün bir şekilde işaretleniyor. Kullanıcı arayüzü daha sade hale getiriliyor, görev işaretleri ve konumlar daha belirgin hale geliyor. Bu kadar zengin bir dünyayı keşfetmek oyunculara gerçekten zevk veriyor. Oyunda yeni bir konumla karşılaştığınızda veya sayısız yan görevden birini tamamladığınızda deneyim puanı kazanıyorsunuz.
 
Büyük açık alanlar bugünlerde yeni bir şey değil ancak Monolith Soft'un sunduğu bu oyunda dünyayı dolaşmak daha ilgi çekici. Shulk ve ekibinin üzerinde yükselen devasa canavarlar vahşi doğada dolaşıyor ve her bölgede devasa doğal oluşumlar görülüyor. Örneğin, Bionis'in yakınında bulunan Makna Ormanı, devasa - içi boş bir ağacın içine inşa edilmiş yüksek bir şehir olan Frontier Köyü'ne ev sahipliği yapıyor. Şehre ulaşmak çok zor olmasa da yol boyunca uzanan muhteşem manzaralar sayesinde bu durum başlı başına bir eğlence haline geliyor. Bütün bunlara ilgi çekici bir film müziği eşlik ediyor. İkonik parçaların çoğu büyük ölçüde aynı kalıyor ancak alanlardaki savaş müzikleri, yeni - düzenlenmiş sürümler ve orijinaller arasında geçiş yapma seçeneğini sunuyor.
 
Xenoblade Chronicles dünyasının büyüklüğü, keşfetmeyi bazen sıkıcı hale getirebiliyor. Bu sıkıcılık hızlı seyahat sistemi ve hızlı yükleme süreleriyle telafi ediliyor. Hemen hemen her zaman daha önce keşfedilen herhangi bir yer işaretine anında hızlı seyahat edebilirsiniz. Bu sistem sayesinde eski yerleri tekrar ziyaret edebilir, yan görevleri bitirebilir ve kaçırmış olabileceğiniz benzersiz canavarları alt edebilirsiniz.
 
Definitive Edition sürümünde karakterler ve dokular, daha keskin ve daha canlı bir görünüm kazandırmak için yeniden tasarlandı. Xenoblade hala inanılmaz derecede yoğun menülere ve istatistik sayfalarına sahip olsa da yeni arayüz göze çok daha kolay hitap ediyor ve en önemli bilgileri öne ve merkeze koyma konusunda çok daha iyi bir iş çıkarıyor. Bu özellikle savaş sırasında daha çok göze çarpıyor. Yeni savaş arayüzü, size tüm önemli bilgileri göstermeye devam ederken eskisinden çok daha az yer kaplıyor. Bir MMO'da olduğu gibi düşmanları etkili bir şekilde alt etmek için yeteneklerinizi (belirli bir parti üyesine bağlı özel bir saldırı) kombolamanız gerekir.
 
Dövüş sistemi nasıl?
 
Dövüş sistemi Xenoblade Chronicles 2'deki kadar gösterişli olmasa da derinliği hissedebilirsiniz. Shulk ana karakter olsa da çoğu savaşta partinizdeki herhangi bir karakter ile oynayabilirsiniz. Her karakterin farklı dövüş sanatı ve yeteneklere sahip kendi stratejisi yer alır. Shulk esasen DPS sınıfını, Reyn tank sınıfını ve Sharla ise destek sınıfını temsil eder.
 
Siz ve ekibiniz savaş esnasında kritik vuruşlar yaparken sol üst köşede bir gösterge paneli yer alacak. Düşen bir takım arkadaşını diriltmek için göstergenin üçte birini kullanabilir veya göstergeyi doldurursanız zincirleme bir saldırı - kombo başlatabilirsiniz.
 
- Death Stranding
 
 
 
PlayStation ve PC'de mevcut. Death Stranding, klasik yan görev sistemine benzersiz bir bakış sunuyor. Dünyadaki NPC'ler ile ilgili hikayeleri tamamlamak yerine teslimat görevlerini yapıyorsunuz. Genel olarak, tamamlamanız gereken düzinelerce teslimat görevi yer alıyor.
 
Diğer RPG'lerin aksine istemiyorsanız bu yan görevleri tamamlamanız gerekmiyor. Bu görevler hikayeye derinlik katmıyor. Bunun yerine ödüller kazanmanın ve oyundaki güzel manzaraları yakalamanın basit bir yolunu sunuyor.
 
Death Stranding, Kojima Productions tarafından geliştirilen ve 2019 yılında yayınlanan açık dünya aksiyon macera oyunu. Bu oyun 2015 yılında Konami'den ayrıldıktan sonra yönetmen Hideo Kojima'nın kurduğun Kojima Productions'ın ilk oyunudur. Sony Interactive Entertainment tarafından Kasım 2019'da PlayStation 4 için ve Temmuz 2020'de PC için 505 Games tarafından yayınlandı. Bu süreçte Director's cut sürümü de yayınlandı.
 
Oyun, tehlikeli yaratıkların Dünya'da dolaşmaya başlamasına neden olan bir felaketin ardından Amerika Birleşik Devletleri'nde geçiyor. Oyuncular, kolonilere malzeme teslim etmek ve onları bir kablosuz iletişim ağı ile yeniden bağlamakla görevli bir kurye olan Sam Porter Bridges'i (Norman Reedus) kontrol ediyor. Oyunda Reedus'un yanı sıra Mads Mikkelsen, Léa Seydoux, Margaret Qualley, Troy Baker, Tommie Earl Jenkins ve Lindsay Wagner gibi aktörlerin yanı sıra film yönetmenleri Guillermo del Toro ve Nicolas Winding Refn gibi yardımcı karakterler de yer alıyor.
 
İlk haftasında Death Stranding Japonya'da en çok satan oyun (fiziksel olarak) oldu ve Famitsu oyunun 185.909 kopya sattığını bildirdi. Death Stranding, Japonya'da yeni bir IP olarak piyasaya sürülen ve en başarılı çıkış yapan yapımlardan biri oldu ve önceki rekor sahibi Judgment'ı geride bıraktı. Death Stranding, 15 Aralık'a kadar beş hafta boyunca Famitsu'nun en çok satan 30 oyun listesinde kaldı ve o noktada satılan 253.000'den fazla fiziksel kopyaya ulaştı. Mart 2020 itibarıyla oyunun Japonya'daki satışları 262.827 fiziksel kopyaya ve tahmini olarak 136.279 dijital kopyaya ulaştı. Japonya'da tahmini toplam satış rakamı ise 399.106.
 
Death Stranding'de Sam karakteri, göğsüne sarılı turuncu bir şişede küçük bir bebek taşıyor. Her zaman onunla beraber kalıyor. BB olarak adlandırılan bu bebek aslında bir araç. Death Stranding parçalanmış ve harap olmuş kıyamet sonrası Amerika'da geçen düzinelerce karakola kargo teslim eden Sam'in hikayesini sunuyor. Oyunda toplulukların ve sosyal bağların önemini araştırıyorsunuz. Oyunda ekstra görevler ve yardımcı araçlar yer alıyor.
 
Death Stranding'in temelinde siparişleri teslim etmek yatıyor. Oyun kendi türünü oyunculara sunuyor ve bazı oyunculara hitap etmiyor. Oyunda seyahat rotalarımı önceden planlayabilirsiniz. Oyunda sert hava tahminlerini ve olumsuz rüzgar modellerini hesaba katmanız gerekiyor. Yükünüz çok ağır olduğunda ve güçlü bir nehrin akıntısıyla karşı karşıya kaldığınızda yükünüzü dengelemeniz lazım. Death Stranding sık sık yeni araçları oyunculara sunuyor: Bir araç, bir robot arkadaş veya kargo fırlatan devasa bir top. Bu araçlarla basitçe A ??noktasından B noktasına gidebilirsiniz.
 
Oyunda göze hitap eden manzaralar yer alıyor. Nefes kesici manzaralar arasında gidip geliyorsunuz. Karlı bir tepeden aşağı inerken, ekipmanın bozulduğunu ve dayanıklılığının azaldığını görebilirsiniz bunun yanı sıra ufukta parıldayan bir şehrin silüetine bakabilirsiniz.
 
- Final Fantasy 15
 
 
 
PlayStation, PC, Xbox ve Google Stadia için mevcut. Final Fantasy 15, Final Fantasy serisinin en yeni oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Bu oyunda tamamlamanız gereken 100'den fazla yan görev yer alıyor. Ek olarak, vahşi doğada belirli yaratıkları alt etmeyi içeren ödül avlarını da tamamlayabiliyorsunuz.
 
Bu listedeki birçok oyun gibi bu isteğe bağlı yan görevler, basit eşya kurtarmadan daha uzun hikayelere kadar uzanıyor. Yan görevler ve ödül avlarının birleşimi size tamamlamanız gereken saatlerce içerik sunuyor.
 
Final Fantasy XV, Square Enix tarafından geliştirilen ve yayınlanan bir aksiyon rol yapma oyunu. Final Fantasy serisinin on beşinci ana oyunu 2016'da PlayStation 4 ve Xbox One için 2018'de PC için 2019'da ise Stadia için piyasaya sürüldü. Oyun Japonya'da PS4 konsollarında 690.471 adet satarak Japon oyun listelerinde bir numara oldu. Xbox One sürümü yaklaşık 3.800 adet sattı. Her iki sürümünde toplam satışları 694.262 adede ulaştı.
 
İlk olarak Final Fantasy Versus 13 adıyla duyurulan FF15, Final Fantasy 13 ile aynı dünyayı ve tasarımı içeren bir yan oyun olarak planlanmıştı. O zamandan bu yana geçen süreçte oyunun ölçeği, platformu, geliştirme ekibi ve temel tasarım felsefesi değişikliğe uğradı.
 
- Skyrim
 
 
 
PlayStation, PC, Xbox ve Nintendo Switch için mevcut. Listemizde son olarak Skyrim oyunu yer alıyor. Bu Bethesda oyununun herhangi bir tanıtıma ihtiyacı yok. 2011'de piyasaya sürülmesinden bu yana oyun en popüler RPG'lerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
 
Skyrim, haritanın her yerinde çok sayıda yan göreve sahip. İsterseniz ana hikayeyi bir kenara bırakıp tüm dikkatinizi yan görevlere verebilirsiniz. Bu görevlerden bazıları basit bazıları ise oldukça uzun ve yorucu olabiliyor. Hatta bazıları ise sizi yeni yerlere bir yolculuğa çıkarabiliyor. Çok sayıda yan görev sayesinde Skyrim'i bir süre daha oynamaya devam edebilirsiniz ve yapacak işiniz hiçbir zaman sona ermez.
 
The Elder Scrolls V: Skyrim, Bethesda Game Studios tarafından geliştirilen ve Bethesda Softworks tarafından yayınlanan bir aksiyon rol yapma oyunu. 2006'daki The Elder Scrolls IV: Oblivion'dan sonra Elder Scrolls serisinin beşinci ana oyunu Skyrim 11 Kasım 2011'de dünya çapında PC, PlayStation 3 ve Xbox 360 için piyasaya sürüldü.
 
Oyun, Oblivion olaylarından 200 yıl sonrasını konu alıyor ve Tamriel'in en kuzeydeki eyaleti olan Skyrim'de geçiyor. Ana hikaye dünyayı yok edeceği kehanet edilen bir ejderha olan Alduin'i yenme konusuna odaklanıyor. Oyun boyunca, oyuncu çeşitli görevleri tamamlıyor ve becerilerini geliştirerek karakterini üst seviyeye çıkarıyor. Oyuncular bu oyunda herhangi bir zamanda herhangi bir yere seyahat edebilir, ana hikayeyi görmezden gelebilir veya sadece etrafı keşfedebilir. Bu durum size kalmış durumda.
 
Yayınlandığı ilk gün boyunca Steam'de 230.000'den fazla kişinin aynı anda Skyrim oynadığını gördük. Oyunun çıkışından sonraki iki gün içinde 3.4 milyon fiziksel kopya satıldı. Bu satışların yüzde 59'u Xbox 360, yüzde 27'si PS3 ve yüzde 14'ü PC için. Eleştirmenler Skyrim'i tüm zamanların en iyi oyunları arasında görmekte.

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Oyun Listeleri Platformlar: PC Geliştirici: Bölüm Sonu Canavarı Dağıtıcısı: Bölüm Sonu Canavarı Tür: Aksiyon-Ryo Çıkış Tarihi: 26 Haziran 2022
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 1 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Tencent, Horizon Zero Dawn Benzeri Light of Motiram'ı Duyurdu 1 Sn önce PlayStation Plus Aralık Ayı Ücretsiz Oyunları Açıklandı 2 Saat önce Frostpunk 2 İçin Yol Haritası Açıklandı: Neler Geliyor? 3 Saat önce Steam Sonbahar İndirimleri Başladı: Yüzlerce Oyunda Fırsat 3 Saat önce Oyun Sektörüne Damga Vuracak GTA 6 Hakkında Şu Ana Kadar Bildiklerimiz 4 Saat önce
Forumdan Konular
DH'den Haberler