Dota 2 Video İnceleme

Nice kanlar döküldü bu topraklarda, nice büyüler bozuldu, nice tuzaklar kuruldu... Bu antik yapıları korumak adına pek çok kez pusuya düşürüldük, hayal kırıklığına uğradık veya kazanmanın heyecanını doruklarında yaşadık. Dota öyle bir harita sundu ki bizlere, karış karış ezbere bilsek bile hiç sıkılmadık ve her seferinde yeni bir maceraya atıldık ayak bastığımızda.

Dota 2’ye ve Moba oyunlarına yeni olanlar için hızlı bir şekilde açıklayacak olursak; beşer kişiden oluşan iki takım bulunur. Radiant ve Dire isimleriyle anılan bu takımlar, Moba haritasında rakibe doğru gidebilecekleri üç farklı yola yayılırlar. Top, Mid ve Bot olarak İngilizce anılan yollar kendi içinde birbirlerine bağlayan kestirmelere ve farklı bölgelere sahiptir. Bir hattan diğerine geçebilir, izinizi kaybettirmek için gölgelerin içine karışarak ormanda kaybolabilirsiniz. Hatta orman içerisindeki yaratıklarla seviye atlayarak takıma normalden daha fazla XP toplama şansı bulursunuz.

Her 30 saniyede Creep olarak adlandırılan yapay zekalı savaşçılar üretilir ve bunlar otomatikman düşman üssüne doğru ilerler. Önlerine çıkan her düşmana saldırırlarken, düşmanınkileri öldürdüğünüzde size para ve XP sağlar, daha doğrusu son vuruşu yaptığınızda.
 
 
Sizin amacınız 100’den fazla Hero’dan birini seçip para ve XP toplarken, satın aldığınız eşyalarla daha da güçlenmeye ve takım oyunuyla düşmanı alt ederek üslerini yok etmek. Hızlı bir şekilde böyle özetleyebiliriz. Sürekli kendini oynatan yapısı ise çeşitlilikten kaynaklanıyor. Basitçe ele alırsak 10 oyuncu, 100 Hero, her birinin sahip olduğu en az 4 yetenek ve pek çoğu yetenek gibi aktif olarak kullanılabilen 128 eşya Dota 2’nin size her zaman farklı bir oyun sunmasını sağlıyor.

Oyundaki Hero’lar Agility, Intelligence ve Strength olmak üzere üç ana sınıfa ayrılır fakat Hero’ları asıl farklı kılan şey oyundaki rolleridir. Herhangi bir Hero’ya şu oyunda illa ki şu görevi yapacaksın demek yanlış olacağı gibi, karşıdaki Hero’lara, oyunun durumuna ve sahip olduğu eşyalara göre farklı amaçlar için koşturabilirler. Bazıları gizlice öldürmekten hoşlanır, bazıları takım arkadaşlarına yardım etmek için yaşar ve yaşatır, bazıları ise savaşları başlatmak için önden yardırır. Sonuç olarak doğru Hero’yu seçip doğru eşyalarla doğru yerlerde bulunmak ve gereken yetenekleri yerli yerinde kullanmak uzunca bir deneyim ister, bunu da oynadıkça kazanırsınız.

Örneğin Carry sınıfındaki Hero’lar genellikle altına bağımlı olurlar ve son vuruşları kapıp mümkün olduğunca para toplayarak oyunun ortalarına doğru açılırlar, dolayısıyla da çok ölümcül olmaya başladıkları için rakiptekiler en baştan kontrol altına alınmalıdır.
 
 
Support sınıfındakiler ise çevreye haritayı gösteren Ward’lar dikerek, can ve mana dağıtarak veya en basitinden eşyaları taşıyan Courier satın alarak takım arkadaşlarının işlerini kolaylaştırmaya çalışırlar.

Yine bazıları düşmanı saf dışı edecek yeteneklere sahiptir, bazıları ise kuleleri hızlıca yıkmayı kolaylaştırır. Pek çok sınıf olduğu için takımınızın yapmış olduğunuz bu karakter seçimlerine göre hareket etmesi gerekir. Takım olarak Ganking dediğimiz baskınlarla düşmanları tek tek gafil avlamaya çalışabilirsiniz veya 4 kişi sürekli hatları koruyup defans yaparken kendi kendine rahatça gelişen beşinci adamınızın ortaya çıkmasıyla oyuna ağırlığınızı koyabilirsiniz. Çünkü Dota 2’de oldukça gelişmiş bir Hero’yu durdurmak çok zordur ve aynı şekilde de yaptığınız hatalar için yüklü şekilde cezalandırılırsınız. Sırf yanlış bir yerde yanlış bir yeteneği kullandınız diye ölebilir; hem altın hem de hatrı sayılır miktarda zaman kaybederek takımızınız güçsüzleşmesini, rakibin ise aynı derecede güçlenmesine neden olursunuz. Durum böyle olunca 3-4 kere seri şekilde ölünce oyundan kopmaya başlarsınız, sizi öldüren de bir o kadar güçlendiği için takım arkadaşlarınıza baskınlık kurar.

Oyun menüsündeki Play sekmesinde Hero seçimlerini değiştiren seçenekler, botlara karşı oynamak için alternatif modlar bulunmakta. Ayrıca yine yeni oyuncular için eklenmiş olan Eğitim bölümleri bu türe tamamen yabancı olanlar için adım adım görevler içermekte. Seviye atlama, yetenekleri dağıtma, oyun haritası, kuriye kullanımı ve eşyaların satın alınması gibi pek çok temel eğitime buradan ulaşabiliyorsunuz. Elbette tüm bunlar giriş seviyesi olduğu için er ya da geç meydanlara çıkıp diğer oyunculara karşı mücadele vermeniz gerekiyor.
 
 
Eşyalara değinmişken harita üzerinde satın alma işlemi yapabileceğiniz pek çok nokta bulunuyor. Kendi üssünüze uğrayıp renklerine göre fiyatları değişen eşyaları alabilir veya haritanın istediğiniz bölgesinde sipariş verebilirsiniz. Ayrıca dört farklı noktaya konuşlanmış olan Secret Shop’lardan anahtar eşyalar satın alabilmektesiniz. Bu noktalar pek gizli sayılmasa da önemli eşyaların yapımında kullanılan parçalar barındırmakta.

İyi bir Dota 2 oyuncusu olabilmek için çok fazla zamana ve bilgiye ihtiyacınız var ve bunları bir nebze oyunun menüsünden edinebiliyorsunuz. Oyun içerisinde ne yapacağınızı bilmek için buradan Hero’ların yeteneklerine ve eşyaların özelliklerine bakabilirsiniz. Ya da hangi Hero’ya ne gerekir diye diğer oyuncuların tavsiyelerine.

Ayrıca menüye devam edecek olursak profilinize, önceki maçlarınıza, tekrarlara ve özetlere, şu an oynanmakta ve oynanmış olan maçların tümüne, turnuvalara, oyun içerisinde düşen veya marketten satın alabildiğiniz kozmetik eşyalara da buralardan ulaşabilmektesiniz.
 
 
Görsellik Dota 2’yi farklı kılan önemli faktörler arasında. Pastel boyalarla boyanmış gibi duran haritası üzerinde masal kitaplarını aratmayan ufak bir dünya yatıyor. Her bir efekti üzerinde bolca emek verildiği, her bir karakterinin ince ince işlendiği belli oluyor. Çevrede oluşan hasar efektlerinden tutun da derinlik hissi kazandıran görselliği, ışıklandırmaları son derece şık durmakta. Bu gizemli orman atmosferine orkestra eşliğindeki müzikler de eklenince ve birbirlerini çok güzel bir şekilde tamamlamışlar. Tabii öyle masalsı dediğime bakmayın, ses efektleri ve oyuncuyu gaza getiren anonslarıyla yeri geldiğinde olması gerektiği gibi kaos atmosferini de iyi sağlıyor. Bu arada eğer isterseniz arayüzlerden anons tiplerine, Hero’larınızın zırhlarından kuriye çeşitlerine kadar pek çok kişiselleştirme de ücretli ücretsiz sizlere sunuluyor.

Dota 2, bu türün başlangıcı olan Dota’nın üzerine oynanış ve yapı açısından belki birşey koymuyor fakat gelişmiş alt yapısı ve atmosferiyle çok daha keyifli bir deneyim sunuyor. Oyuncu eşleştirmeleri pek başarılı diyemeyiz, oyuncu kitlesi de zaman zaman hayal kırıklığı yaşatabilir, hatta yeterince keyif alabilmek için zorlu bir öğrenme sürecini aşmanız gerekebilir. Fakat unutamayacağınız maçlar atacağınız uzun soluklu bir maceraya dönüşmesi de sizin elinizde. Öyle ki 60-70 dakika süren çekişmeli bir maçtan sonra kaybetseniz bile ne kadar keyif aldığınızı düşünürken buluyorsunuz kendinizi. Dota 2 bizden genel puan olarak 9 alıyor, herkese iyi oyunlar!
  

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Dota 2 Platformlar: PC Geliştirici: Valve Dağıtıcısı: Valve Tür: MOBA Çıkış Tarihi: 10 Temmuz 2013
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 69 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Videolar
Remnant II, Oxenfree II, Pikmin 4, F1 Manager 2023 ve dahası! Oyun Dünyasında Bu Ay - Temmuz 2023 04 Temmuz Diablo 4, Street Fighter 6, Final Fantasy 16, F1 23 ve dahası! Oyun Dünyasında Bu Ay - Haziran 2023 08 Haziran Yüzüklerin Efendisi: Gollum, Yeni Zelda, Outlast Trials ve dahası! Oyun Dünyasında Bu Ay - Mayıs 202 10 Mayıs Yeni Minecraft, Star Wars Jedi: Survivor, Dead Island 2 ve dahası! Oyun Dünyasında Bu Ay - Nisan 202 04 Nisan Last of Us Part 1 PC, Resident Evil 4 Remake, Wo Long ve dahası! Oyun Dünyasında Bu Ay - Mart 2023 06 Mart
Forumdan Konular
DH'den Haberler