Diyarbakır'da Şiddet Oyunlarına Yasak Geldi

Üzerinden yıllar geçmesine rağmen Counter-strike hâlâ internet cafelerde sıkça oynanan bir oyun.
29.12.2011 05:29 Levent Polater

 
   Diyarbakır'da çocuklar tarafından artan suç oranı İçişleri ve Milli Eğitim bakanlığını harekete geçirdi. Diyarbakır polisinin aktardığına göre öğrencilerin, Playstation ve internet kafelere, okul saatlerinde öğrenci kıyafetleri ile yoğun ilgi gösterdikleri kaydedilirken öğrencilerin bu oyunlar yüzünden bıçak ve benzeri kesici, delici alet özentisinin arttığı, bu özentinin ilköğretim seviyesine kadar indiği ifade edildi. İnternet üzerinden yayınlanan Metin 2, Knight Online ve benzer nitelikteki oyunların küçük yaştaki çocuklarca çoğunlukla internet kafelerde yoğun olarak oynandığı, bu oyunlar içerisindeki bazı sanal objelerin gerçek para karşılığında satın alınması gerektiği yönünde ihbar alındı. Bu tespitler üzerine Emniyet ve Valilik tarafından 25 Kasım 2011 itibariyle alınan yasak kararları şöyle:


- Okul günlerinde, okul kıyafeti ile 15 yaşından küçük öğrencilerin, okul saatlerinde oyun ve eğlence amacına yönelik olan internet kafelere ve elektronik oyun salonlarına girmeleri yasaklandı.
 
- İnternet kafe denetlemelerinde, ders saatleri içerisinde, üzerinde okul kıyafeti bulunan 15 yaşından küçük öğrencilerin, internet kafede görülmeleri halinde, iş yeri sahipleri hakkında Kabahatler Kanunu’na göre yasal işlem yapılacak.
 
- İnternet kafe denetlemelerinde, ders saatleri içerisinde, üzerinde okul kıyafeti bulunan 15 yaşından küçük öğrencilerin kimlik bilgileri, denetlemeyi yapan birimce okuluna bildirilecek ve okul yöneticisi ve/veya rehber öğretmeni aracılığı ile öğrencinin durumu ailesine tebliğ edilecek.

- Alınan bu yeni yasa sonucu Diyarbakır il genelinde 18 yaşından küçüklerin, internet kafe ve elektronik oyun yerlerinde Counter Strike, GTA Vice City, Battlefield Vietnam, Half Life, GTA San Andreas, Delta Force, Swat, Call of Duty, Knight Online, The Punisher, Louncher, Hitman, Counter, Hell Forces, Halo, Line of Sight Vietnam, Pariah, Serious Sam, Return To Castle Wolfenstein, Metin 2 isimli oyunların oynanması yasaklandı.
 
- Yeni açılacak atari, playstation, elektronik oyun yerleri ve internet kafelere çalışma izni vermeye yetkili birimler Valilik kararını tebliğ edecek. Bu yasaklara uymayan işletmeci ve sorumlular hakkında, fiilleri ayrı bir suç teşkil etmiyorsa Kabahatler Kanunu’na göre “emre aykırı davranıştan” idari para cezası uygulanacak.

- Playstation, elektronik oyun yerleri ve internet kafe işletmecileri tarafından iş yerlerinde, müşterilerin rahatlıkla görebilecekleri yerlere ‘sigara içilmesi yasaktır’, ‘şiddet, pornografi, kumar ve uyuşturucu kullanımı konularını içeren oyunların oynanması ve oynatılması yasaktır’, ‘okul günlerinde, okul kıyafetleri ile 15 yaşından küçük öğrencilerin okul saatlerinde oyun ve eğlence amacına yönelik olan internet kafelere ve elektronik oyun salonlarına girmesi yasaktır’ yazılarının asılması sağlanacak.

- Toplumda panik ve korkuya sebep olacak tarzda malzeme ve kesici, delici aletleri, ev gereçlerinden olan veya tababet, sanayi, tarım, spor için kullanılan aletlerle bir meslek ve sanatın icrası için gerekli her türlü bıçak, kesici, delici aletler ile şiş, raspa ve benzerlerinin il genelinde amaçları dışında okullara çıkan cadde ve sokaklarda her an kullanıma elverişli olacak ve kolayca ulaşılacak şekilde ambalajsız veya paketlenmemiş olarak taşınması veya nakledilmesi 18 yaşından küçüklere satılması yasaklandı.
 
   Görünüşe bakılırsa bu yasa Diyarbakır ile sınırlı kalacak. Diğer şehirlere sıçrayıp sıçramayacağı bilinmiyor fakat bu kararın özellikle Güneydoğu bölgesinde internet kafe kullanımının Batı kesimlere göre daha yoğun olduğundan kaynaklandığı düşünülüyor.
 

İlgili İçerik Oyunun Künyesi
Call of Duty: Modern Warfare 3 Platformlar: ÇOKLU PLATFORM Geliştirici: İnfinity Ward Dağıtıcısı: Activision Tür: FPS Çıkış Tarihi: 8 Kasım 2011
Künyenin Tamamını Görüntüle Yorumlar 19 Forumda Görüntüle
Yorum Yaz Forum Arayüzünde Yanıtla

Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz..

Üyelik Durumu Üyeyim Üye Değilim E-posta

Diğer Haberler
Helldivers 2 Kullanıcı Yorumları Olumluya Dönüyor 2 Saat önce Ghost of Tsushima PSN Zorunluğuna Sahip Olmayacak 3 Saat önce Switch 2'nin Mart 2025'ten Önce Duyurulacağı Açıklandı 4 Saat önce Switch Konsol Satışları Yükselmeye Devam Ediyor: 141.32 Milyon 6 Saat önce Esports World Cup 2024 CS2 Turnuvasına Mücadele Edecek Takımlar Belli Oldu! 7 Saat önce
Forumdan Konular
DH'den Haberler